24 Nisan 2011 Pazar

ERMENİ SOYKIRIMINI YALANLAYAN GİZLİ ŞİFRE BELGELERİ BULUNDU

-1915  yılında yaşanan ermeni göç ve iskan olaylarını aydınlatan Osmanlı Ordular Baş kumandanlığı ile Erzurum ve Şam’daki Ordu kumandanlıkları arasında gerçekleşen yazışma belgeleri bulundu.
-Osmanlı yönetiminin tehcire (sürgün, göç ve zorunlu yerleşim) gönderilen Ermeniler için cam ve mal güvenliklerini koruma amaçlı  kararlar aldığı bilgileri yer alıyor.
-Belgelerin bulunmasına yardımcı olan sayın Fatih KEÇE’ye teşekkür ederim.


                                                       Cemal Paşa'ya gönderilen  tehcir yazısı
                                              Erzurum kumandanından gelen şifreli yazı
Osmanlı Devleti tarafından 24 Nisan ve sonrasında uygulamaya konulan ve “Tehcir” sözcüğü ile açıklanan  Ermeni göç ve iskan olayı ile ilgili çok önemli gizli şifre belgeleri bulundu.
    Osmanlı Ordular Baş Kumandan vekili Enver Paşa ile Erzurum ve Şam’da görev yapan Osmanlı Ordu Kumandanları arasında gerçekleşen şifreli yazışma belgeleri tehcir edilen Ermenilerin can ve mallarının korunması ve uygulamanın da dünya  kamuoyuna basın bildirisi olarak duyurulması istenmektedir.

    ENVER PAŞA’DAN 4. ORDU KUMANDANI CEMAL PAŞA’YA GÖNDERİLEN GİZLİ ŞİFRE BELGESİ

Osmanlı Hükümeti’nin uyguladığı Ermeni tehcirinin bir soykırım olmadığını kanıtlayan Ordular Başkumandanı Enver Paşa’dan Suriye’de görev yapan 4. Ordu Kumandanı Cemal Paşa’ya gönderilen gizli şifre belgesidir.

Dördüncü Ordu Kumandanlığına Şifre, 12 Haziran sene 331 ( miladi-1915 yılı)

    Ermeniler hakkında ihtiyaç duyulan delil ve belgeler  sefaret (elçilik) vasıtasıyla icap edenlere verilmesi ve yabancı gazetelerde de ilan edildi.  Bu beyannamenin bir sureti posta ile ilgili devletlere gönderildi. Göç ve iskan edilenlerin mal ve canlarının korunmasına da önem  verildi.
   Göç ve iskan edilen Ermenilerin mal ve canlarının tamamıyla korunmasına dikkat edilmesi ve şikayete meydan verilmemesi önemle istenir.

ERMENİLERİN SALDIRILARDAN KORUNMASI İSTEĞİ

    Erzurum’dan Fırat nehri sahillerine göç ve iskana gönderilen Ermeniler ile ilgili olarak İstanbul’a Enver Paşa’nın bilgisine sunulmak üzere gönderilen gizli şifre belgesinde yazılanlar:
        Erzurum’dan Baş Kumandanlık Vekaletine Gelen Şifre
     İç taraflara sevk edilmekte olan Ermenilerin hiçbir taraftan saldırı ve hakarete uğramalarına meydan verilmemesi,  mal ve eşyalarının korunması  daima emir ve tebliğ edilmekte olduğu gibi  bu kerede bir daha lazım gelenlere duyurulmuştur.
                                                  18 Temmuz 331 (miladi- 1915 yılı)
                                                   Üçüncü Ordu Kumandanı Mahmut Kamil.

    Ermeni soykırımı hakkında bilgi ve belgeye ihtiyaç duyanlara elimde bulunan bu belgelerin örneklerini göndermekten mutluluk duyarım. Saygılarımla.Cezmi YURTSEVER

Hiç yorum yok: