3 Aralık 2011 Cumartesi

MUSTAFA ARMAĞAN-İstanbul'un tarihine dair üç soru, üç cevap

Hem üç önemli soruya yanıt bulmuş oluyoruz, hem de Mustafa Armağan'ın yeni bir kitabının çıkacağını müjdelemiş oluyoruz.

***

Soru: Konstantiniyye feth olunduktan sonra Fatih'in o şehrin adını İslambol olarak değiştirdiğine dair bilgilerle karşılaştım. Bu doğru mudur ve doğruysa bu isim nasıl değişikliğe uğradı? Cevaplarsanız sevinirim. Bizlere tarihimizi doğru anlatan kitaplar okuma olanağı tanıdığınız için de teşekkür ederim.

Özgün Düzgün

Cevap: Hemen fetihten sonra değilse bile, 17. yüzyıldan başlayarak, özellikle 18. yüzyılda yaygınlaştığını, hatta paraların üzerine de "İslambol " diye yazıldığını biliyoruz. Bu konuda yeni çıkacak kitabım "Fatih'in Rüyası"nda bilgi ve belge bulabilirsiniz.

Mustafa Armağan

***

Soru: Fatih Sultan Mehmed Han'ın tahta oğlu Bayezid'in geçmesini vasiyet ettiği doğru mudur?

Özgün Düzgün


Cevap: Bizim kaynaklarımızda böyle bir bilgiye rastlanmaz. Ancak eski Fransızca ile yazılmış çağdaş bir eserde, Gebze'de hastalanınca yerine Bayezid'in geçirilmesini vasiyet ettiği yazılıdır. Bir de şehzadelerin başkente yakın bir sancağa atanmaları, onların babaları öldüğünde tahta diğerlerinden daha erken ulaşmalarını sağlıyordu. Dolayısıyla başkente yakınlık, bir yerde o şehzadenin padişahın gözdesi olduğuna işaret sayılmıştır. Nitekim Fatih öldüğünde Beyazıt Amasya'daydı, Cem ise Konya'da. Dolayısıyla Fatih'in gönlünde Bayezid'in yattığını bu karineden yola çıkarak söyleyebiliriz.

Mustafa Armağan

***

Soru: Fetihen önce İstanbul'da Müslüman mahalleleri var mıydı?

İsmail

Cevap: Yıldırım Bayezid zamanında yapılan bir antlaşmayla Sirkeci civarında bir Müslüman mahallesi ve mescidi kurulduğu yazılı. Ancak bir süre sonra Bizanslılar bu mahalleden Müslümanları çıkarmışlar, mescidi de yıkmışlar. Dolayısıyla fetih öncesinde böyle bir mahalle mevcut değildi.

Mustafa Armağan

Hiç yorum yok: