5 Aralık 2011 Pazartesi

Teke Tek Özel'de konuk İlber Ortaylı, konu Nihal Atsız ve Said Nursi'ydi


(Hüseyin Nihal Atsız (d. 12 Ocak 1905, Kadıköy - ö. 11 Aralık 1975, İstanbul), Türk yazar, şair, tarihçi ve ideologdur).

Dün gece Habertürk'te yayınlanan Teke Tek Özel'de konuk İlber Ortaylı hocamızdı. Konu ise Nihal Atsız ve Said Nursi'ydi. Ben programdan izleyebildiğim kadarıyla çeşitli notlar aldım ve bunları elbette burada paylaşmak istiyorum. Yalnız şunu belirteyim ki bu blog hiçbir kurumun, kuruluşun, şahsın koruyucusu değildir. Buradaki amaç, tıpkı kuruluşunda yazıldığı gibi hakikate ayna tutmaktır. Lütfen böylesine hassas bir konuda da yorumlarınızda kırıcı olmayın. Edeb ve ahlak kurallarına aykırı hiçbir yorum kabul edilmeyecektir. Programı izleyen arkadaşlardan katkılarını bekliyoruz. Programda en takdir ettiğim nokta Murat Bardakçı'nın duruşundan taviz vermeyen tutumu ve İlber Ortaylı hocanın siyasi konulara pek girmeyişi ve haklıya hakkını teslim etmesiydi. Lafı fazla uzatmadani aldığım notları maddeler halinde yazıyorum.

***

- Nihal Atsız para pul peşinde değildir. Dik kalmıştır. "Bu ülke için hep solcular harcandı" dendi. Bu ülke sağcıları da harcılamıştır. Nihal Atsız buna en güzel örnektir. Mesela Orhan Şahin Gökyay divan edebiyatının üstadıydı. Asistanlıktan atıldı. Zeki Velidi Togan tarihi coğrafyayı en iyi bilen insandı. Böyle isimlere muhtaçtık. (İ.O)

- Nihal Atsız, Süleymaniye kütüphanesinde görevli olmaktan ziyade oranın uzmanıydı. Çevirileri müthişti. (İ.O)

- Solcu değilsen bu ülkede faşistsin. "Türküm" dedinmi faşistsin. Kürt açılımına demokratik açılım deniyor. Faşizm denmiyor. Bu faşizmdir, ayıptır. (M.B)

(Murat Bardakçı Fatih Altaylı'nın "Nihal Atsız faşisttir" lafına sürekli cevaplar vermiş, "Irkçıdır fakat asla faşist değildir" demiştir. Bir sessizlik anında Nihal Atsız'ın Mussolini'ye yazdığı şiiri okumuştur ve demiştirki:)

- Eğer bu şiiri bir komünist yazsaydı ne olurdu? Kahraman ilan edilirdi. İyi okumak lazım, okumadan kitap karıştırmadan konuşmamak lazım. (M.B)

- Bir nesil Nihal Atsız'ın "Deli Kurt" ve "Bozkutların Ölümü" adlı eserleriyle büyümüştür. Fuad Köprülü kendine öyle herkesi asistan yapmazdı. (M.B)

- Nihal Atsız ırkçıdır, faşist değildir. "Faşist" demek ayıptır ama "Türküm" diyene faşist demek daha da büyük ayıptır. Atsız aşırı milliyetçidir. (M.B)

- 1930 ve 1940'lı yıllarda Cumhuriyet Gazetesi faşistin önde gideniydi. Faşizm o dönemin modasıydı. Atsız, o dönemin icabını yerine getirmiştir. (M.B)

- Nihal Atsız ırkçıydı ama o zaman Türk devleti de ırkçıydı. Faşizm, italyan milliyetçiliğidir kelime olarak. Daha sonra genel bir kavram olmuştur. (M.B)

- Nihal Atsız 1.sınıf bir bilim adamıydı. (O esnada İlber Ortaylı da bu cümleyi tasdik eder). Müthiş romanları vardı. Bir nesil Göktürk Anıtlarını ve Orhun Kitabelerini ondan öğrenmiştir. (M.B)

- 1930 ve 1940'ların münevverlerine karşı bugünün gençliği ezbere konuşmasınlar. Saygı duyulan bir hocaydı Nihal Atsız. O zamanlar Dil Tarih'ten çok adam harcandı. Bunlar mütevazi yaşayan adamlardı. Bunların nasıl harcandığının konuşulacağına hala faşistmiydi, ırkçımıydı o konuşuluyor. (İ.O)
- Atatürk'ün birçok raporunda "Türk Milleti" yazmaz, "Türk Irkı" yazar. "Medeni Bilgiler" kitabını herkes okumalıdır. Burada herşey açıkça ortadadır. Her "ırk" diyene "ırkçı" denmez. Atatürk'e ırkçı diyenler halt etmişler. (M.B)

- Dante Alighieri ne güzel söylemiş: "Sen yolunda yürü ve bırak ne derlerse desinler". Atsız Bey, Türkiye'nin çok önemli bir değeridir. (M.B)

- Herkes kafasına göre birşey çıkartıyor, ona saldırıyor, ezbere konuşuyor. (İ.O)

- Çok soruluyor yanıt verelim. Camilere bayrak her zaman asılıyordu. Kırım Savaşı'nda ve 1.Dünya Savaşı'nda asılmıştır. Abdülhamit döneminin başında da asılmıştır. (M.B)

- Elbette asılmıştır. Balkan Harbi'nde de asılmıştır. (İ.O)

- Şimdi yeni bir oluşum çıktı "Azgın Demokratlar" diye. Kendi görüşü dışında olan görüşlere zerre saygı göstermiyorlar, sonrada "Biz demokratız" diyorlar. En büyük faşist bunlardır. (F.A)
(Said Nursî (Bediüzzaman-, Said-i Kürdi, Said Nursi, nüfus kaydında Sait Okur) (d. 1878, Hizan, Bitlis - ö. 23 Mart 1960, Şanlıurfa) Kürt asıllı İslam âlimi, Risale-i Nur Külliyatı'nın yazarı ve Risale-i Nur hareketinin kurucusu. Zamanın İslam uleması tarafından verilen "Bediüzzaman" (zamanın en iyisi) lakabı, zamanla fikirdaşlarınca ismiyle beraber anılarak Bediüzzaman Said Nursî olarak söylenmiştir.)
- Bizim ilahiyatçılar tarih bilmez. Bu kabul edilmez bir durumdur, saçmalıktır. Olmaz böyle şey. Batı eserlerini dahi denetliyemeyecek kadar dil bilmezler. Halbuki denetlemek ne kadar önemlidir. (İ.O)

- Biz şimdiki gibi 500 tane İmam Hatip Lisesi yerine 3 diri 2 ölü yani 5 dil öğretecek 5 İmam Hatip Lisesi önermiştik, kabul edilmedi. (İ.O)

- İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin "Çevre Felsefesi" adlı tezinde elbette Kur'an, Hadis gibi dini kavramlar vardır ancak dipnotları Almancadır. Bu müthiş birşeydir. Adam okuyor, çeviriyor ve kaynak ediyor kendine. Dikkatinizi çekerim dipnotlar yani kaynaklar Almancadır. (İ.O)

- Nihal Atsız'ın Said Nursi ile hiçbir tartışması yoktur. 1-2 makalesi olabilir ama Atsız zaten o tip şeylere karşı olduğundan pek bulaşmaz. (İ.O)

- Yalnız şu çok önemli, Atsız'ın Nursi'ye makaleleri dini konuda değil, Nursi'nin Kürt Milliyetçiliği tavrına yöneliktir. (M.B)

(1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti hükümetinin Risale-i Nur hareketine olumlu bakması ve yayımlanmasına engel olmaması sebebiyle, risaleler bu dönemde matbaalarda basılmış ve gerek Anadolu'ya gerekse Mısır, Pakistan, Amerika, İtalya gibi çeşitli ülkelere gönderilmiştir. Bu konuyla ilgili:)

- Demokrat Parti'yi kuran ve yönetenler asla ve asla yobaz değildirler. (İ.O)

- Said Nursi asla kürtçü veya kürt milliyetçisi değildir. (İ.O)

Hiç yorum yok: