31 Mayıs 2011 Salı

.EMVALİ METRUKE YAĞMACILIĞI BAŞLIYOR...

         Ali Saip, hışımla Adana'ya döndü. Yanında vali ve üst düzey yönetici­ler olduğu halde, Feke'ye Saimbeyli'ye, Tufanbeyli'ye, Kars'a(Kadirli'ye) geziler yapıldı. Bir fırtına estirildi. Kaymakamlar, Belediye başkanları, ayan ve eşraftan ileri gelenler, çifti çubuğu olan hatırı sayılır zengin­ler görüldü. "Müntehibi Sanilerin" (mebus seçeceklerin) yardımlarıyla Ali Saip, Ali Şadi Beyler Kozan mebusu oldular. Bu arada Ali Saip, Mustafa Ke­mal 'e yazdığı raporlarda "seçimleri karıştıranların" başında Ankara'da bulunan Osman Tufan olduğunu yazdı.

          Ali Saip, milli kahraman ve de "mebus olmanın" verdiği sınırsız sandığı  gücüyle Çukurova'nın en zengini de olmak istedi. Sayın Metin Topaloğlundan  aldığımız bilgilere göre, Anavarza kalesi eteğinde 38 dönüm yazan bir tapu eline geçirdi. Tapudaki dönüm yazan bölümün sonuna arapca iki nokta (..) kondu. Tapu oldu 3800 dönüm. Çünkü Osmanlı tapularında rakamların so­luna konan noktalar "sıfır" manasına geliyordu. Ayvalı Sokutaş'tan 3.000 dönüm, Dilki bucağından da 12.000 dönüm... Hemite kalesi eteğinde Ermeni Cin Toros'un nerede ise 10.000 dönümü bulan çiftlik arazilerini eline geçirir. Tapu memurları görülür. Çukurova Çerkezleri yerinden yurdundan sürü­lür. Molla Fazlı ailesi karşı koyar ama diklenenler ya falakaya yatırılır, veya Ceyhan suyuna, Savrun suyuna baş aşağı tumdurularak hakkından gelinir.
         Ali Saip, 1925 yılında Doğu'da çıkan Şeyh SAİT isyanında da görev alır. İstiklal Mahkemesi Azası olarak Şeyh Sait ve müritlerinin çoğu hakkında "idam cezası" verir.
         ...KOZAN VİLAYETİ DARMADAĞIN EDİLDİ...
         Ali Saip'in zulüm idaresi, Kozan ve Kadirlilileri inim inim" inletir Ali Saip'le işbirliği yapanlar geniş arazilere sahip olurlar. Kozan ve Ka­dirli 'de büyük çiftlik sahiplerinin çoğunluğu bu yoldan mal mülk edinmiş­lerdir. Ali Saip'e diklenen, emirlerini dinlemeyen bir kişi vardır: Saimbey­lili Müftüzadelerden, aynı zamanda Belediye Reisi İzzet Efendi. Ali Saip, Ali Şadi'ye emir verir: "İzzet Bey'in görevine son, icabına bak"...Ali Şadi bu görevi yerine getiremez. Çünkü İzzet Bey, Kozan ve Saimbeyli'de çok se­vilen bir insandır. Kısa zamanda Kozan'dan Çamurdanzadeler, Helvacılar     , (Çelik'ler), Şeyh Ali Efendiler birleşirler. Ali Saip'i dinlemezler. Ali Şadi'de Ali Saip'e karşı gelir. Çatışmalar başlar. Ali Saip,"canavar pençe­sini" Kozan vilayetinin sırtına geçirir.
         Esbabı mucizesi nedir bilinmez ama Saimbeyli'li İzzet Efendi "mütegal-libe" (halkı ezen, zorba) suçlamasıyla l sene sürgün cezasına çarptırılır. Kozan'a bağlı Üçtut, Akdam, Çeçen, İnceyer, Kürtler, Haydarağa, Andırınlılar, Kürt Mahmut köyleri Ceyhan'a... Feke'ye bağlı Rum nahiyesi ve 15 köy, Kayseri'nin Develi ilçesine...Saimbeyli’nin Gezbel'den öteye birkaç köyü Pı­narbaşı’na bağlanır. Kadirli'nin Çığşar vadisindeki birkaç köyü Kara müftüler ailesinin gücünü kırmak için Andırın'a bağlanır. Kozan vilayetinin sı­nırları "un ufak" edilir. Ve arkasından da "vilayetlik hakları" iptal edilerek Kozan, Adana'ya bağlı küçük bir ilçe konumuna düşürülür. Ali Saip'in Kozanlılar'a kızgınlığı, "bir daha mebus seçilememe" endişesi kıyametlerin kopmasını sağlamış... Kozan, Kadirli ve tekmil Çukurova'da, Torosdağlarında dağlar volkan olup patlamış, yer yarılmış... Fitne, fesat, entrika, her türlü pislik, çamur pınarlardan, nehirlerden akarak denizleri doldurmuş... Aksaçlı, gözü yaşlı nineler

Hiç yorum yok: