31 Mayıs 2011 Salı

TARİHCİNİN İSYAN KİTABI: “SİS"

-Tarihci Cezmi YURTSEVER, Kozandağları’nın tarihi hikayesini bilgi ve belgeleri derleyerek yazdı. Sis kitabında yayınladı.
-Amerikalı rahibe öğretmen Rosa Lambert’in hatıralarında “Soykırım raporu”nu yayınlamasına tepki olarak Osmanlı Arşiv belgeleri kullanıldı.
-Sis kitabı ile Kozandağlarından Beyrut’a ve Amerika’ya uzanan Uluslararası Ermeni Diaspora hareketinin tarihi arka planı hakkında bilgiler veriliyor.
-Osmanlı Arşivinden çıkan belge ve raporlar Sis kitabının ana konusu oldu.

Sis, Kozandağlarının tarihi ismidir. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında değiştirilerek Kozan ilçesi olmuştur. Buraya kadar yapılan açıklamalar sadece bir yer veya yöre isminin tanıtımıdır. Ama Sis, Çukurova, Anadolu hatta dünya tarihinin sırlarını da bünyesinde barındıran bir tarihi hafızadır, belgelere yansıyan veya unutulan… Tarih boyunca krallıkların merkezi olmuş bir yönetim merkezidir. Arkasını aynı ismi taşıyan bir dağa vermiştir. Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli ilçeleri aynı bölgede bulunur.
Suriyle ve mezepotomya’dan Çukurova’ya gelen kervanlar Sis dağlarından geçerek gitti. Her adım başında bir konaklama yeri( menzil), han kalıntıları görülür. Anavarza,  Kozankalesi, Karasis, Maran, Feke, Haçin/ Badimon kaleleri  ile birlikte çok sayıda kale bulunur, tarihten  kalan…
     Sis kitabının yeniden yazılması ve yayınlanması 2007 yılı içinde saygıdeğer Dr. Nejat Yaycıoğlu’nun  1898-1911 yılları arasında Haçin’deki Amerikan Protestan Mektebinde öğretmenlik yapan rahibe Rosa Lambert’in yayınladığı Haçin ve Katliamlar (Hadjine and its massacres) kitabında hikayeleştirilmiş bir yalana yer vermesi ve batı dünyasını yanıltmasıdır. Söz konusu olan ise 76 Ermeni din adamının bir toplantı için Adana’ya giderken Saygeçit- Handeresi yakınlarında Türk eşkiyaları tarafından önleri çevrilerek vahşice öldürülmelerinin anlatılmasıdır.  Bahsi geçen olay, o dönemin Osmanlı ve yabancı diplomatik belgelerinde yer almamış, tanık ifadeleri ile de doğrulanmamıştır.  Anadolu’nun hemen her yerinde kurulan misyoner okullarının Türk ve İslam anancına karşı kin ve intikam duygularını körüklemesi çatışmalara savaşlara sürüklemesinin acı gerçekleri yansıdı Sis kitabına…
     Çukurova’nın orta yerindeki Anavarza’da yaşanan bir dönemin ihtişamlı tarihinden geriye kalan sadece bir ören yeridir… Bilim adamlarının kazı yapmasını bekleyen parlak bir uygarlığın geride kalan izleridir, Anavarza …
Bölgenin Türkleşmesi, Kozanoğulları derebeyleri, Osmanlı’nın çöküş yıllarında yaşanan isyanlar, savaşlar, milli mücadele olayları… Ermenilerin bölgeden ayrılarak Lübnan, Fransa ve Amerika’ya giderek oralarda diaspora teşkilatlını kurmaları Türkiye’ye karşı propoganda savaşını başlatmaları hakkında ayrıntılı bilgilere yer veriliyor.
    Günümüzde Ermenistan başta olmak üzere Lübnan, Fransa veABD’de yoğun olarak çalışan ermeni iaspora topluluklarının Osmanlı Türkiyesi döneminde yaşanan olayları soykırım olarak ele alması ve Türkiyeyi ağır bir şekilde suçlayan soykırım propogandasına malzeme olarak kullanması karşısında her Türk yurttaşının seyirci kalması düşünülemez.Kilikya/ Adana ermenilerinin Beyrut’ta 1950’li yıllardan sonra yeniden örgütlenmesi, sonraki yıllarda ASALA’yı kurmaları ve propoganda çalışmalarını hızlandırmaları karşısında tarihi olayların farklı bir yönü ortaya konulmak istenmiştir Sis kitabı ile…
     Sis, gerçeklerin saklanması olsa da tarih biliminin ışıklarının parlaması ile yaşanan olayların aydınlanacağı düşünülmüştür.

Hiç yorum yok: