31 Mayıs 2011 Salı

“ERMENİLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM’UN” MİMARI

PROF. MURAT BELGE  “ DEDESİNİN KEMİKLERİNİ SIZLATTI”!
-Mehmet Asaf Bey, 1909 yılında Cebelibereket Mutasarrıfı olarak çalıştı. Ermeni Papaz Muşeg’in tahriklerinin farkına vardı. Ve onu uzaklaştırdı.
-Muşeg, Adana’ya geldi. Halkı silahlandırdı. Tahrik etti. Ve Adana’da iç savaş çıktı. Adana harabeye döndü.
-Olaylar sonrası Mehmet Asaf Bey, Ermenilerin suçlamasına uğradı. Görevinden uzaklaştırıldı.
-Mehmet Asaf Bey’in torunu Prof. Murat belge, şimdi “Ermenilerden Özür diliyorum” kampanyasını yürütüyor.
Payas Tarihini yazma çalışmaları esnasında tanıdım 1909 yılında Cebeli Bereket (Osmaniye) Mutasarrıfı Mehmet Asaf Bey’i.   Ermenilerle Türkler arasında yaşanan iç savaş ortamındaki çalışmalarını  hayatını ve mücadelesini , olaydan sonra hakkında yapılan suçlamaları ve tarihe armağan ettiği belgeleri.  Ermeni Kilise papazı Muşeg’in kışkırtmalarının farkına vararak onu yönetici bulunduğu Cebelibereket Sancağı sınırlarından kovmuş, daha sonra da adı geçen papazın yönettiği Hınçak Ermeni silahlı örgütünün çalışmalarını izlemeye almıştı. 14 Nisan 1909 günü Adana şehir merkezinde patlak veren ve Mayıs 1909 başına kadar süren iç savaş sonrası karşılıklı olarak Ermenilerden ve Türklerden 10 bine yakın sivil kişi hayatını kaybetmişti. Adana şehri tarihinde en büyük yıkıma uğramıştı.  Olayları çıkaran Ermeni Başpapaz Muşeg Mısır’a kaçarak canını kurtarmış, yargılanarak ceza almaktan da kurtulmuştu.
    Sancak Mutasarrıfı (ikinci derecede Vali) Mehmet Asaf Bey, Ermeni siyasi örgütlerinin amaçlarını önceden hissetmiş, aldığı tedbirler sonucu Sancak genelinde geniş ölçüde iç savaş yaşanmasının önüne geçmiş… Hem Türk ve hem de Ermeni halkın hayatının korunması yönünde önemli çalışmalarda bulunmuştu.  Adana iç savaşının bitmesinden sonra Ermenilerin istekleri doğrultusunda hareket etmediği için Mehmet Asaf Bey, İstanbul Ermeni Patrikhanesinin suçlamasına hedef oldu. Erzin şehrinde kurulan  Divanı Harp mahkemesinde yargılandı, suçsuz bulundu. Ancak bu durumdan memnun olmayan Ermeni çevreleri Mehmet Asaf Bey’i ağır şekilde suçladılar. Adana’da kurulan mahkeme o’nu 4 yıl süreyle görevden alınmasına karar verdi. Mehmet Asaf, Ermeni militan çevrelerin hedefi oldu. Görevinden ayrıldı, Hukuk Fakültesini bitirdi, avukatlık yaptı. Ve 1955 yılında öldü.
Ermeni örgütlerine yön verenlerin  1909 Adana olaylarındaki durumlarını ve ihanetlerini açıklayan Osmanlıca el yazısı ile yazılmış 300 belge hazırladı. Ve bu durumdan dolayı 1934 yılında Soy ismi kanunu gereği “BELGE” soy adını aldı.  Prof. Murat Belge,  Mehmet Asaf Bey’in Burhan belge’den olma torunudur.  Dede Mehmet ASAF, tarihi trajik olayı yaşadı. Ermenilerin hedefi oldu. Görevinden alındı, kahretti.  Duygu ve düşüncelerini  Tarihi belge” olarak yazdı, torununa bıraktı. Ama torun Prof. Murat Belge, dedesinden kalan tarihi belgeleri değerlendirmek, okumak tarihi gerçekci olarak yorumlamayı değil de 1915 olaylarını Ermenilere uygulanan soykırım olarak görmeyi esas alan “Ermenilerden  Özür dilerim” hareketini başlatan Tarih Vakfı’nın da yöneticisi durumundadır.
Sayın Belge, dedesinden kendisine kalan tarihi belgeleri okumuş mudur?  Prof. Belge , nüfus kimliğinde de yazılı olan “BELGE” soy adının taşıdığı tarihi anlamı görmek istemeden yıllar önce dedesine yapılan saldırının bir benzerini daha geniş kapsamlı olarak Türkiye’ye  dayatmaktadır.
Prof. Belge, Ermeni silahlı örgütlerle mücadele veren dedesi Mehmet Asaf Bey’in kemiklerini sızlatmıştır.

Hiç yorum yok: