31 Mayıs 2011 Salı

KİLİKYA KİLİSESİ BAŞPAPAZINDAN NANCY PELOSİ’YE “SOYKIRIM MEKTUBU”GİTTİ.

-Beyrut’taki Kilikya/ Adana Ermeni Kilisesi Başpapazı Aram, Ekim 2007 içinde Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye özel bir mektup göndererek “Soykırımının kabul edilmesini” istedi.
-Adana Valiliği ve Türkiye’nin Beyrut’taki Ermeni diaspora çalışmalarını yakından izlemesi gerekiyor.

Ekim 2007 içinde Amerikan Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler konseyinde gündeme gelen ve kabul edilen “Ermeni Soykırım tasarısı” görüşmeleri esnasında Ermeni lobisinin isteklerine göre davranan  Demokrat Parti temsilcisi Nancy Pelosi’nin açıklamaları Türkiye’yi rahatsız etti.  Türkiye Devleti’nin sert protestosu ve ABD yönetiminin baskıları sonrasında Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen yasa tasarısının bir üst meclise gönderilmesi şimdilik durduruldu.
     Buraya kadar yapılan açıklamalar Ermeni Soykırımı konusunda perde arkasındaki gelişmelerin sadece görünen yansımasıdır. Beyrut’ta çalışmalarını sürdüren Kilikya Kilisesi Başpapazı veya Ermenice söylenişi ile Kilikya Katogigosluğu Başpapazı Aram, Nancy Pelosi’ye özel bir mektup yazarak Ermeni Soykırımının kabul edilmesini istedi.
Katogigos Aram, Ermeni soykırımına tanıklık edenlerin bilgileri, Arşiv kayıtları ile birlikte çok zengin dayanakları bulunan Ermeni Soykırımının kabul edilmesi yönünde atılacak adımlardan dolayı Amerikan yönetimine teşekkür ediyor.
     Temsilciler Meclisindeki Ermeni Soykırımının kabul edilmesi toplantısı esnasında Erivan’dan gelerek bir konuşma yapan Karekin adındaki Başpapaz’ın yüzündeki tebessüm görüntüsü de Ermeniler adına bir başarının yansıması idi.
     Beyrut’taki Kilikya Ermeni Kilisesi, 1921 yılında Kozan’dan ayrılarak önce Adana’ya ve daha sonra da Fransa’nın bölgedeki işgalinin sona erişi ile birlikte Beyrut’a taşınan TARİHİ Kilikya kilisesi’nin devamı özelliğinde idi. Kilikya ismi antik dönemde Çukurova için kullanılan coğrafi bir terimdi. Romalılar, Bizanslılar ve Ortaçağ’da aynı bölgede kurulan Ermeni Krallığı döneminde bölgenin ismi Kilikya olarak anılmıştı.
     Beyrut’un kuzey doğusundaki Burj-Hammond mahallesinde yapılan binası içinde çalışmalarını sürdüren Kilikya Kilisesi, Ortadoğu, Avrupa, Kanada ve ABD’deki Ermeni kiliselerinin de yöneticisi özelliğini koruyor. 1965 yılında Beyrut yakınlarında bir tepe üzerinde “Ermeni Soykırımını” hatırlatan anıtın yapılması ile birlikte Ermeni Diaspora güçleri dünyanın her yerinde öncelikle anıt dikme ve arkasından da tarihi kitaplar yayınlama, medya organlarında Türkiye’ye karşı propoganda çalışmalarına başladılar.  Hatırlanacağı gibi ASALA terör örgütünün de kuruluş merkezi Beyrut idi. 1970 ve 80’li yıllarda çok sayıda Türk diplomatik kuruluşlarına saldırı yapılması cinayetler işlenmesi de ASALA’nın sorumluluğunda gerçekleşti. ASALA’nın eylemlerinin dünya genelinde yaygınlaşması ile aynı şehirde bulunan Kilikya Kilisesi’nin amaçları birbirinden ayrılamazdı.
     Ermeni Diasporası’nın “Soykırımı” kabul ettirmekle Lozan anlaşması ile tanınan Türkiye’nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılmasını amaçlayan,toprak ve tazminat istekleri birbirini izleyecekti. ASALA, 1984 yılında silahları toprağa gömdü. Ve aynı yıl PKK terör örgütü ön plana çıktı. Ve halen de Türkiye’yi dünya genelinde uğraştıran terör eylemlerini sürdürüyor.
    Beyrut’taki Kilikya/Adana Ermeni kilisesinin Türkiyeye karşı olan propoganda çalışmaları bundan sonra da artarak devam edeceğe benziyor.  Kilikya Kilisesi elinde bulundurduğu Arşive büyük önem veriyor. Buna rağmen Türkiye’nin konuya duyarlı bilim adamlarının ve araştırma enstitülerinin olmaması da bir başka çelişkiyi gözler önüne seriyor.  Önümüzdeki günlerdeki olası gelişmeler Kilikya kilisesinin Soykırımı kabul ettirme çalışmalarının dünya genelinde kabul ettirilmesi çalışmalarının artırılacağı yönünde işaretler veriyor.Özetle: Türkiye’ye,Beyrut kaynaklı Ermeni Diaspora çalışmalarını dikkatle izlemek zorunda.

Hiç yorum yok: