31 Mayıs 2011 Salı

SAİM BEY’İN KANLI GÖMLEĞİ


     Haçin savaşlarının efsane kahramanı Saim Bey’in şehit düştüğü andaki kıyafetleri bulundu. Ve araştırmacı Ahmet kaytancı tarafından Kaymakamlığa teslim edildi.
    -Çukurova’da yaşanan Fransız işgal günlerinin  en kanlı olaylarına sahne olan Haçin’de yaşananların hatırlanması için Saim Bey’in kanlı elbisesi büyük önem taşıyor.

     18 Ekim 2007 günü kutlanan Saimbeyli’nin düşman işgalinden kurtuluş bayramı etkinlerine katılmak üzere adı geçen ilçeye gittim. Bir gün önce Kaymakamlığı düzenlediği kurtuluş günü paneline de konuşmacı olarak katıldım. Saygıdeğer Ahmet Kaytancı, Dr. Necat Yaycıoğlu, Abdurrahman Kütük konuşmacı olarak Fransız işgal günlerinde yaşanan olaylar hakkında bilgiler sunduk.
    Sayın Kütük’ünr Saimbeyli savaşının son günü Türk kuvayı milliyecilerin düşman siperlerine saldırarak gögüs gögüse savaşmalarının önemini özellikle vurgulaması dikkatleri çekti. Dr. Yaycıoğlu, Amerikalı rahibe Rosa Lambert’in anılarını Türkçeye çevirerek misyoner okullarının çalışmalarını anlattı, Osmanlı’nın son döneminde. 18 Ekim günü Saimbeyli’nin kurtuluş günü etkinlikleri halkın da katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandı.
Saimbeyli’de tarih ve kültüre meraklı “Saimbeylim.com” adı altında internet siteside açarak ilçenin tanımını başarı ile yapan Ahmet Kaytancı’nın çalışmaları her türlü takdirin de üstünde idi. Saimbeyli gezisi sonrası “Saimbeylim.com” sitesinde bir haber dikkatimi çekti. Sayın Kaytancı Saimbeyli’ye isim veren şehit teğmen Saim’in kıyafetinin kaymakamlığa teslim edildiğini açıklıyordu.  Bahsi geçen İnternet sitesinde yayınlanan haberin aslı şöyle idi:

     KANLI GÖMLEK KAYMAKAMDA 
     “1920 yılında Osmaniye Mamuriye de Ermenilerce giriştiği silahlı çatışmada şehit olan ve 1923 yılında Adana vilayet kararı ile adı Saimbeyli ilçesine verilen kaymakam Saim Bey’in şehit düştüğünde üzerinde bulunan kanlı gömleği, tüfeği, tabancası ve dürbünü akrabalarınca Saimbeyli Kaymakamı Musa Sarı’ya teslim edildi.
     Şehit kaymakam Saim Bey’in ağabeyi İskender Demirbilek’in torunu Mehmet Tahir Demirbilek bir grup arkadaşı ile birlikte 87 yıldır gözü gibi sakladıkları Şehit Kaymakam Saim Bey’e ait eşyaları Kaymakam Musa Sarı’ya teslim ederken çok duygulu anlar yaşandı.
Eşyaları teslim eden, Mehmet Tahir Demirbilek; “Şehit Kaymakam Saim Bey’in şehit olduğunda üzerinde bulunan kanlı gömleğini, silahlarını, dürbününü ve eldivenini bugüne kadar bir kutsal emanet gibi koruduk. Artık asıl sahibine vermemiz gerektiğini düşünerek kaymakam Saim Bey’in adını yaşatan Saimbeyli ilçemize vermeye karar verdik. Koruyacağınızdan ve Saim Bey’in adını yaşatacağınızdan eminiz. Vatan sağ olsun.” Dedi.”
    Sayın Kaytancı’nın sitede yayınlanan haber açıklaması aslında Çukurova tarihi için çok önemli idi.  Saimbeyli’nun kurtulmuşunda yararlıklar gösteren Saim Bey, Mamure savaşı esnasında düşmana hücum ederken şehit düşmüştü. Mezarı ise Kozan ilçesinde idi. 1923 yılında Saim Bey’in adı tarihi “Haçin” şehrine verilmişti.
     Aradan geçen yıllar sonra  Ekim 2007 içinde  şehit Saim Bey’in savaşırken son nefesini verdiği kıyafetlerinin bulunması ve Ahmet Kaytancıya teslim edilmesi, kamuoyunun da bilgilendirilmesi gerçekten çok anlamlı bir olay olarak hatırlanmalıdır.

Hiç yorum yok: