4 Haziran 2011 Cumartesi

ADANA OLAYLARI VE GELİŞMELER

-Ermeni lobisinin 1909 Adana olaylarını aradan geçen yüzyıl sonra dünya kamuoyunun gündemine getirmesi ve Türk yönetimini soykırım yapmakla suçlaması  üzerine  Osmanlı Arşivi olaylarla ilgili 1000 civarında dosya ve belgeyi araştırmacılara açtı.      -Adana Valiliği adı geçen belgelerin birer kopyasını en kısa zamanda Adana şehrine getirmeli ve tarihçilerin bilgisine sunmalıdır.
     -Adana Valisi sayın İlhan Atış’ı bu konuda harekete geçmeye davet ediyorum.
Bahçe Müftüsü Hakkı Bey'in idam öncesi dilekçesi    
     Bu sözler sadece işbaşındaki Adana Valisini bağlayan bir uyarı düşüncesinin açıklanması değildir. Yaşanmış bir olayın  yüz yıl sonrası hatırlatılması ve dünya kamuoyunda Adanalı Türklerin barbar ve katil gösterilmesidir.  Ki bahsi geçen olaylar 1909 yılında Adana’da yaşanan Türk ermeni İç Savaşı ve olayların tarihe yansımaları…Günümüz şartlarında da dünya kamuoyuna yansıtılmasıdır.
      ERMENİ LOBİSİ AKTİF ÇALIŞIYOR! 
     Ermeni Diasporasının önde gelen Soykırım Araştırmacısı ve uzmanları 2009 yılı içinde bir dizi panel ve konferans yaparak dünya kamuoyunun dikkatini internet ortamında 1909 adana olaylarına çekiyor.  Londra’da, Erivin’da, Beyrut’ta ve ABD’nin muhtelif şehirlerinde Adana oayları hakkında toplantılar yapılıyor. Yerel ve ulusal medyada İnternet sanal ortamında Adana olayları ile ilgili olarak çoık sayıda belge servisi yapılıyor. 1909 yılı 14 nisan’ında patlak veren ve 13 gün süren iç savaş olaylarından dolayı Adana Valiliği ve Türk yönetimi ağır bir şekilde suçlanıyor. Çok basit olarak İnternet’teki en büyük sanal ansiklopedi olan “Wikipedia” da “Adana 1909” veya “Adana massacres” yazıldığında doğrudan Ermeni lobisinin propoganda merkezi yayınlarına yönlendiriliyorsunuz.
 
     OSMANLI ARŞİVİ DE DOSYALARI AÇTI!
 
     Ermeni diasporası çevrelerinin “Soykırım” görüşlerini yılardan beri dünya kamuoyunda seslendirmesi karşısında son yıllarda TC Başbakanlık Osmanlı Arşivi de olaylarla ilgili yüzbinlerce dosya, defter ve belgeyi tasnif ederek kısa özet tanıtım indeks yazıları ile araştırmacıların bilgisine açtı.  Temmuz 2009 içinde ziyaret ettiğim Osmanlı Arşivinde 1909 Adana Olayları veya bir başka tanımlamayla “Adana İğtişaşı” ile ilgili olarak 1000 civarında dosyanın araştırmacıların bilgisine açıldığını gördüm.  Adana Valiliğinden İstanbul’a ulaşan son derece gizli istihbarat belgeleri, divanı harp mahkeme kararları, soruşturmalar, diplomatik mücadele ile ilgili birinci elden yazışmalar bulunuyor. Osmanlı Arşivindeki Adana belgeleri birinci elden resmi kayıtlardır. Özelikle Adana’da idam edilen Türkler ile ilgili yazışmalar, baskılar ve infazlar aradan geçen yüz yıl sonra bile Adanalıların yüreğini sızlatan gözyaşı döktüren konulardır.
     Ermeni diasporasının Adana olayları sonrasında ileri sürdüğü 30 bin Ermeni öldürüldü tezlerine karşı Osmanlı arşivindeki belgeler büyük önem taşımaktadır. Adana Valisi Cevad Bey, kumandan remzi Bey, Cebeli Bereket mutasarrıfı Mehmet Asaf Bey ile yazışmaların kamuoyunun bilgisine sunulması…Bahçe müftüsünün hukuk zorlanarak idam edilmesi gibi hassas konular da  Osmanlı Arşiv belgeleri arasında yer alıyor.

Ermeni örgüt liderlerine verilen ceza belgesi
 
     ADANA VALİLİĞİ BELGE KOPYALARINI ADANA’YA GETİRMELİDİR!
 
     Osmanlı Arşivinde bulunan ve sayıları 1000 dosyaya ulaşan belgelerin CD ortamında görüntülü kopyalarının Arşiv başkanlığından alınarak Adana’ya getirilmesi, Üniversite, Kültür Merkezi veya Sabancı Kütüphanesine konulması…Belgelerin birer tıpkı basım kopyasının da yapılarak ciltlenmesi ve Türk araştırmacıların bilgisine sunulması gerekir.
    Basit bir tanımlamayla en iyi komutan düşmanını en iyi tanıyan, tedbirini  alan, ve en hızlı şekilde hücuma kalkarak sonuç alandır sözleri kulakları çınlatır.
Adana’da devletin temsilcisi de Adana Valisidir. Adana Valiliği kendisini ilgilendiren tarihi bir konuda Osmanlı Arşivindeki belgelerin birer kopyasını kendi kentine getirerek araştırmacıların bilgisine sunması onun tarihi görev ve sorumluğunun da gereğidir.  Adana’da Osmanlıca bilenler, tarihe merak salanlar, kitap yazma denemesi yapanlar vardır. Gelecek nesiller için de büyük önem taşıyan 1909 Adana olayları ile ilgili belge dosyaların birer kopyasının Adana’ya getirilmesi hususunda Adana Valisi İlhan  Atış’ın harekete geçmesi  ve bir çalışma başlatması gerekir.
 SAVAŞ SONRASI  ADANA'NIN DURUMU 1909 YILI

Hiç yorum yok: