4 Haziran 2011 Cumartesi

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN KAHYAOĞLU-YEŞİLOBA KATLİAMINI PROTESTO BELGESİDİR

-TBMM Reisi ve Milli Mücadele Ordular kumandanı Gazi Mustafa Kemal, Adana şehri yakınlarında Kahyaoğlu-Yeşiloba’da yaşanan katliama göz yuman Fransız General GURO’yu hedef alan protesto bildirisini İtalyan ajansı ve Anadolu Ajansı kanalından bütün dünyaya duyurdu.
-Adana Valisi Sayın İlhan Atış’in elinin altında  “FRANSA’NIN ADANA’YI İŞGALİ VE KATLİAMLAR”  KİTAP ÖRNEĞİNDE DE ADI GEÇEN BELGE İLE DİĞER GİZLİ BELGELER BULUNMAKTADIR.
-Sayın ATIŞ’ın elinde bulunan kitap örneğinden Yeşiloba Şehitliğinde yaşanan olaylar ile ilgili bilgileri  sunuyorum:
372   Numaralı   Belgenin  açıklaması
Büyük Millet Meclisi Reisi tarafından mütârekenin Fransızlar tarafından ihlâl edil­diğine dair General Gouraud'ya gönderilen telin aslını göstermektedir.
FEVKALÂDE   MÜSTACELDİR MAKİNA BAŞINDA VERİLECEKTİR 13 Haziran 336
Bursa'da Ellialtınca Fırka Kumandanı Miralay Bekir Sami Beyefendiye /Tel/SİYASİ KİLİKYA
Âtideki hususatın General Gouraud'ya hemen keşide ettirilmek üzere Kuman­dan Brissot'ya tebliğini rica ederim:
Kilikya'da tâ'tîl muhasabattan sonra Ermeniler tarafından ahali-i islâmiyeye karşı yapılan ve yapılmakta olan mezalim ve fecayi-i âtiye dercediyorum; iş bu vekayi' bütün Kilikya ahali-i islâmiyesinin fevkalâde galeyan ve heyecanını mucip olmuş ve üseranın teslimi için yaptığımız istihzaratın tatbikine mani olmakta bulunmuştur.
iş bu fecaiye derhal nihayet verilmesi için ciddi teşebbüsatta bulunmanızı rica ederim. Aksi takdirde bizim arzumuz ve emrimiz hilafında olarak orada vukuu bulacak hiçbir mes'uliyet kabul etmeyeceğimi beyan ederim. Bu ahval muhasamatın bizim tarafımızdan ta'til edilmesine rağmen taraf-ı mukabilden idâme edilmekte olduğunu göstermektedir.
Fecayi' hulasaten berveçhiâtidir:
1- 11 Haziran'da 1336'da sabahleyin Hacıbayram kapısı'ndaki İslam mahallatına hücum eden Ermeni muhacirleri bütün İslâmları cebren evlerinde sürüp çıkararak bütün eşyalarını gasbetmişlerdir. Neye uğradıklarını bilemeyen İslâmlar Kâhyaoğlu Çiftliği ve Küçükdikili tarikiyle muhacerete mecbur olmuşlardır.
2- 11 Haziran öğleden sonra saat üçte bu biçare ahali yolda Kâhyaoğlu çiftliğine muvasalatlarında otuz müsellah Ermeni'den mürekkep bir çetenin taarru­zuna uğrayarak bütün erkekler bir eve, kadınlarla çocuklar diğer bir eve doldurul­muş kırküç erkek, yirmibir kadın ve miktarı tespit edilemeyen çocuklar kamadan geçirilmişlerdir. Ayrıca dördü erkek ve onsekizi kadın olmak üzere yirmi iki mecruh vardır. Kadınların kollarını ve kulaklarını kesmek suretiyle bilezik ve küpelerini almışlardır.
3- Adana'nın 10 kilometre şarkındaki incirlik köyünde 9 Haziran 336 günü Er­meni çeteleri bütün köy halkını bir yere doldurup bomba ile berhava etmişlerdir.
4- 8/9 Haziran gecesi Ermeniler Karaoğlan köyünde Çerkeş Hasan Bey'in çobanlarından dört kişi öldürmüşlerdir.
5- Adana'nın civarında Çöllü ve ikizce ve Gemisürek, Karaoğlan, Camili ve Her-gel karyeleriyle civarlarındaki çiftliklerin tekmil hayvanatı Ermeniler tarafından gasp edilmiş ve Karaoğlanlı’lardan Çerkeş Hasan Bey'in bin beşyüz koyununun gasp etmişler ve bu gasp ve garet esnasında Hergel'den bir ve Karaoğlanlı'dan altı kişi öldürülmüştür.
6-11 Haziran'da Adana'dan gelen bir tren derunundaki topla Kürkçü istasyo­nundan Kürkçü karyesi bombardıman edilmiştir. Ve bu bombardımanı müteakip Er­meniler köyü abluka ederek eşyalarını kamilen gasp ve ondan sonra köyü ihrak etmişlerdir.

Büyük  Millet  Meclisi  Reisi M.   Kemal

Bursa'da Ahmet Efendiye 13/Minh
Mehmet Rahim Saat 1 evvel
Anteb'de Ahmet Efendiye
Mehmet Rahim Saat 2.50 evvel



Hiç yorum yok: