4 Haziran 2011 Cumartesi

VALİNİN ELİNDEKİ TARİH HAZİNESİ

-Adana Vamlisi İlhan Atış’a 2007 yılı Ardalık ayı sonlarında “Fransa’nın Adanayı İşgali ve Katliamlar” konulu  Osmanlı Arşivinde örnekleri bulunan kitap kopyası verildi.
    -Aradan geçen 3 yıla yakın zaman içinde adı geçen kitabın yayınlanması konusunda bir adım atılmadı.
    -Sayın ATIŞ, Yeşiloba şehitliğini canlandırma projesini başarı ile hayata geçirdi. Ve Adanaya milli mücadele ile ilgili kalıcı bir hizmet sundu.
    -Ancak sayın vali’nin bir adım daha atarak elinin altında bekletilen kitabı yayınlatarak halkın bilgilendirilmesini de sağlaması gerekir.

    Adana Valisi sayın İlhan Atış’a Aralık 2007 tarihinde “FRANSA’NIN ÇUKUROVAYI İŞGALİ VE KATLİAMLAR” konulu Osmanlı Arşivindeki gizli yazışma belgelerinin sadeleştirilmiş Türkçe metinler ve asıllarından görüntüleri yansıtan örnekler  bir araya getirilmiş haliyle kitap örneğinin kopyası verilmişti.  Ve sayın Vali de bahsi geçen kitap yayınına destek vereceğini açıklamış teşekkürlerini sunmuştu. Aradan geçen zaman içinde bu konuda herhangi lir ilerleme sağlanmadı. Yayınlanması halinde Adana’da yüz binlerce öğrenci ve öğretmen ile kamuoyu birinci elden belgelerden düşman işgalinin Adana’daki yansımalarını öğrenecek… Atatürk ve arkadaşlarının vatanın bağımsızlığı konusundaki mücadelesi hakkındaki bilgilere de  asıl kaynaktan ulaşmış olacaktı.

ADANA VALİLERİNİN VATAN MÜCADELESİNDEN ÖRNEKLER

    GAZİ Mustafa kemal’in Yıldırım Orduları kumandanlığı görevini devraldığı  kasım 1918 tarihinden kısa süre sonra 17 Aralık 1918 tarihinde önce Mersin ve 1 gün sonra da Adana düşman işgaline uğramıştı.  Fransız işgali Adana’da 3 yılı aşkın (17 Aralık 1918- 5 Ocak 1922 yılları arasında)  sürmüştü. Bu süre içinde Adana’da Osmanlı’nın görevlendirdiği asker kökenli vali vekilleri görev almış ama 1919 yılı Kasım ayı içinde İstanbul’daki Adanalı vatanseverlerin kurduğu Kilikya Cemiyeti aracılığı ve Mustafa Kemal’in de onayı ile Celal Bey, Adana’ya vali olarak gelmişti.  Celal Bey’in, düşman işgali altında sürdürdüğü görevi esnasında şehir merkezinde  Taşköprü başında, kolordu civarında ve muhtelif yerlerde  Türklere  karşı idam ve kurşuna dizme olayları yaşanmıştı. Vali Celal Bey, Adana vilayetinde yaşanan katliamlardan dolayı hem Osmanlı ve hem de Ankara’da yeniden yapılanma içinde olan Mustafa Kemal önderliğindeki TBMM Hükümetini haberdar  ediyordu. Adana Postahanesindeki  fedakar Türk memurları sayesinde gizli yazışmalar  İstanbul’a ve Ankara’ya ulaştırılıyordu.  Fransız işgalinde vatan görevi alan isimsiz kahramanlar ile bu uğurda hayatlarını ortaya koyarak mücadele edenlerin hatıraları oldukça önemli idi. Ve bu olayların bir kısmı gizli yazışma belgelerine de konu olmuştu.
    Yeşiloba’da yaşanan 11 Haziran 1920 tarihli katliam ile ilgili bilgiler de Ankara’ya iletilmiş. Atatürk tepkisini Anadolu Ajansı ve İtalyan Ajansı vasıtası ile dünya kamuoyuna duyurarak dikkatleri Fransız kumandanın yaptığı vahim hataya çekmişti.  Adı geçen belgenin Osmanlıca asıl metni Ankara’daki Genelkurmay ATASA arşivinde bulunuyordu. Ve o belge 1950’li yıllarda da aslı ve çevirisi ile birlikte yayınlanmıştı.  Yeşiloba şehitliğine yeni düzenleme verme çalışmaları sürerken Atatürk’ün 11 Haziran 1920 tarihli olayı açıklayan telgraf metni ve çevirisi şeref levhası olarak ziyaretçilerin gözü önüne getirilmeli ve insanlar bilgilendirilmeli.

   VALİ İLHAN ATIŞ’IN MASASININ GÖZÜNDEKİ TOZLU RAFLARDA BEKLETİLEN “ADANA VALİLERİNİN MİLLİ MÜCADELE  GİZLİ YAZIŞMA BELGELERİ” KİTABI

    Sayın vali’nin makam odası masasının gözünde bir örneği bulunan “ADANA’DA FRANSIZ İŞGALİ VE KATLİAMLAR”  kitap örneği tozlu raflardan indirilerek en kısa zamanda yayınlanmalı ve kamuoyuna dağıtılmalıdır. Ortak akıl ve Türkiye’nin gerçekleri kazmayı küsmeyi,yok saymayı gerektirmiyor.
    Atalarımızın söylediği bir söz vardır  kulakları çınlatan: “Bu dünyada eseri olmayanın yerinde yeller eser!”… Sayın atış, Maraş valisi iken Zeytun şehitlerinin hatırasına şehitlik düzenlenmesi çalışmalarını başarı ile sonuçlandırılmış ve kamuoyunun haklı olarak takdirlerini almıştı. Adana’da görev yaptığı  süre içinde de YEŞİLOBA ŞEHİTLİĞİNİ canlandırma projesini hayata geçirdi. Ve Adana’ya kıyamete kadar yaşayacak güzel bir eser bıraktı.
    Ancak Yeşiloba şehitliğinin kapısını aralayanlar ve içerisini gezenler, sadece taş bina ve duvarları görmeyecekler. Onlara kitapçık ile birlikte o günlerin gerçeklerini yansıtan kitaplar, haritalar, DVD ve CD belgesel film gösterimleri sunulmalıdır. Bu düşüncenin ürünü olarak da sayın vali’nin masasının gözündeki “Adana Valilerinin milli mücadele yılları gizli yazışma belgeleri”nin yayınlanması büyük önem taşıyor

Hiç yorum yok: