4 Haziran 2011 Cumartesi

YILANOVASI DÜŞMAN CESETLERİ İLE DOLUDUR

-Karboğazı zaferi kısa sürede Ankara’da Mustafa Kemal’e bildirildi.
-Binbaşı Menil, kılıcını Türklere teslim ederken çok korkmuştu.
-Fransızların Karboğazı yenilgisi AYNI ZAMANDA Çukurova’nın işgalinin de sona ermesidir.

 Olaylar esnasında Karboğazında kazanılan büyük zafer Sinan tarafından Ankara’da Mustafa kemal’e  telgrafla bildirildi:
    Büyük millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa hazretlerine!
    Cesur ve fedakar milli kuvvetlerimiz Pozantıdan çıkış yapan düşmanı, Karboğazı ilerisinde, Süneder boğazında sıkıştırarak bir süre muharebeden sonra teslime mecbur etmişlerdir.
    100 kişisi ağır ve hafif yaralı olmak üzere 650 er ve bir binbaşı 23 subay teslim alınmıştır.
    Yılanovası ve teke sırtları cesetlerle doludur.  Düşmanın iki yüzden fazla ölüsü vardır. İki top, sekizi makineli tüfek, bin kadar çeşitli silahlar, on üç kadana ve doksan katır ele geçirilmiştir. Pozantı meselesi başarıyla sonuçlandırılmış olduğundan bütün kuvvetimle Tarsus’a taarruz ederek, morali tamamiyle kırılmış bulunan düşmandan bu şehri temizleyeceğim.                        
                                                                                                                      SİNAN
     Fransız Binbaşı Menil  ve esir alınan askerler 30 mayıs 1920 Pazar günü Çamalan’dan sabah saat 08.00’de yürüyerek öğleden sonra 13.45’te Bucak tren istasyonuna geldiler. Belemedik’ten trenle Bucak’a gelen  Sinan Paşa, Karaisalı kaymakamı Beybaba,  Belemedik mevki kumandanı Şükrü ve muvazzaf orduna birkaç subay  Bucak istasyonrunun bulunduğu köye geldiler. . Fransız kumandan Menil ve esir askerlerle buluştular. İstasyon yakınlarında bir köy evinin önünde toplantı yapıldı.  Jandarma kumandanı Kara Afet’ın atının üzerinde başında Filistin savaşlarında giydiği kefiye ve arkasında askerler olduğu halde sol eliyle tüfeğini tutarak hazır bulundu ve o anın fotoğrafını çektirdi, savaş ve zafer hatırası olarak.  Belemedik’ten Madam Menil’de gelmişti.  Karı koca Menillerin  buluşması, kucaklaşmaları duygusal sahne yaşattı görenlere.  Madam Menil mendili ile gözlerini silerken yaşanan olaylar ve mağlup olmanın hüznünü ruhunun derinliklerinde hissetti. Ancak olaylar sonrası kocası ile bulaşmanın mutluluğunu yaşadı. Onları sevindiren en önemli olay ise kendilerini yenen Türk askerlerinin gösterdiği saygı ve misafirperverlik idi.
    Osmanlı Ordusu’nun I. Dünya Savaşında Arabistan coğrafyasında yaşadıkları ve trajik sonuçların hesabı Toros geçitlerinde sorulmuştu. Ve Türk milletinin kahramanlık tarihine altın bir sayfa olarak yazılmıştı, Karboğazı destanı.
   Olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir konu hep tartışıldı: Binbaşı Menil kumandasındaki Fransız taburunu Karboğazında pusuya düşüren kimdi! Olay belgelere şöyle yansıdı: Genelkurmay Arşivine 26 Şubat 1936 tarih ve 988/789 sayılı başvurusuna 180/50218 sayı ile verilen cevabi yazıda “Panzınçukurlu Hasan Ağa’nın karısı Hatice’nin bir fırsatını bulup bir fırsatını bularak milli kuvvetlere haber verdiği yazılmıştır.  Cemal efe’nin hatıralarında da Fransızlara klavuzluk yapan Tırmık Mehmet’tir. Panzinçukurlular ise Kumcu Veli’nin haber verdiğini söylemektedirler. Bak. Kasım Ener, Çukurova Kurtuluş Savaşında Adana Cephesi, Adana-2005, s. 149
    Karboğazı vadisinde Gülek Belediye Başkanı M. Tekin Çelik’in gayretleri ile Zafer anıtı dikildi. Kahramanların adı liste halinde yazıldı:  Jandarma Kumandanı Kara Afet, Çamalan Jandarma kumandanı Hafız Tevfik, Jandarma Çavuşu Cevdet, Gülekli Kumcu Veli,  Takım Kumandanı Gülekli Kemal,  Kahraman Şahbaz, Müderris Hamit Hoca, Piyade Ali, Tırlık Molla Mehmet,  Yanıkkışlalı Sinan Tekelioğlu, Sinan Tekelioğlu’nun torunu Ali, Hacı Hüseyin, Fettah, Tırmık Mehmet,  Aydınlı aşiretinden 12 genç,  Cerit Ali, Dubaracı Mehmet, Ötebaş İbrahim, Ali Usta, Konur Ali, Yanık Hacça, Tingil Süleyman, Köse Mehmet Halil, Musduk Mustafa, Kelle Mustafa, Tingil Fatma, Cin Osman, Keçeli Recep,Demirci Mehmet, Lüfü Hoca, Kör Emin, Rıza Çavuş, Abbak Fakir, Alışlı Hasan,Işıl Süleyman, Karahacı Ahmet, Delihasan, Güngör Reşit, Çalık Mustafa, Bodur Ali, Karaca Mehmet, Süren Kamber,



Hiç yorum yok: