4 Haziran 2011 Cumartesi

TOROSDAĞLARININ NEWYORK’U KAYIP HAÇİN ŞEHRİNİN GİZLİ ARŞİVİ BULUNDU

-Torosdağlarında Osmanlının son döneminde Adana şehri kadar nüfus barındıran Haçin şehri hiçbir şey hatırlanmasın diye yakılarak yok edildi.
-Haçin şehrinde, 19. yüzyıl sonlarında Amerika ve Avrupa’dan gelen misyonerler okullar açmışlardı. Canlı bir ekonomik hayat vardı.
-Haçin şehrinin yakılması ile ilgili tarihi belgeler Osmanlı Arşivinde bulundu.

Torosdağlarında  Adana’ya bağlı Saimbeyli ilçesi şehir merkezi ve Kirkot Vadisindeki dağlar arasındaki dik yamaçlarda 1920 yılına kadar varlığını sürdüren tarihi Haçin şehri vardı.  Haçin şehrinin nüfusu da Osmanlı Arşiv belgelerine göre aynı dönemde Çukurova’nın en büyük şehri olan Adana’ya da yakındı. Ekim 1920 tarihinin ortalarında Haçin şehrinde Türkler ve Ermeniler arasında yaşanan iç savaştan sonra HAÇİN şehri hiçbir olay hatırlanmasın diye yakılarak yok edilmişti.  20. Yüzyıl başlarında Adana vilayetinin Kozan Sancağı’na bağlı ve Torosdağlarının zirvesinde bulunan ancak Adana kadar nüfus barındıran tarihi Haçin şehrinin sırlarını çözebilmek amacıyla Osmanlı Arşivinde yaptığım araştırmalar sonucu çok  gizli belgelere ulaştım. 

NEWYORK ÖRNEK ALINARAKGÖKDELEN BİLE YAPILMIŞ

Haçin Şehrinin sırlarını ortaya koyan Osmanlı Arşivindeki 1530-1920 yılları arası  yaşanan olayları açıklayan belgelerden şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Kayseriyi Kozan şehir merkezine bağlayan tarihi kervan yolunda  Torosdağlarının zirvelerindeki bir noktasında  kurulan HAÇİN şehri aynı zamanda Adana vilayetine bağlı Kozan Sancağı’nın bir kazası idi. Ancak şaşırtıcı olanı ise Adana şehir merkezi kadar nüfus barındırıyordu. 1900’lü yılların başlarında Adana şehrinde 25.000 kadar nüfus vardı, aynı miktarda nüfus da Haçin’de bulunuyordu. Haçin’e ABD’den gelen ASADOR adındaki mimar Newyork Gökdelenlerini örnek alarak 7 katlı bina bile yapmış. Haçin’de ABD’li misyonerler dünyanın en ileri eğitiminin uygulandığı kolej açarak aynı zamanda istihbarat  merkezi olarak da kullandılar.

İNGİLTERE KRALİÇESİNİN GÖZ DİKTİĞİ PARLAK BİR ANADOLU ŞEHRİ İDİ

    Osmanlı Arşivinde bulunan Haçin şehri gizli belgelerinin çözümlemelerine göre 19. Yüzyılda İngiltere kraliçesi Victorya’nın yaşanan olayları yakından izlediği gözde bir şehirdi. Osmanlı’yı içten yıkmak için desteklenen Ermeni isyanlarını yönlendirmesi için Lord Bryce ‘a özel görev vermişti.  Haçin ile ilgili ortaya çıkan belgelere göre İngiltere Kraliçesi Victorya’nın bilgisi dahilinde  Çukurova ve Doğu Anadolu’yu içine alan ERMENİSTAN devletinin kurulması için kurulan Ermeni siyasi Hınçak örgütünün lider kadrosu Haçin Ermenilerinden seçilmişti.  Haçin’in tarihini aydınlatan belgelere göre  1890’lı yıllarda yaşanan Diyarbakır-Sason ve Maraş- Zeytun isyanlarının liderleri de Haçin Ermenilerinden olduğu ortaya çıkıyor.

HAÇİN NEDEN YAKILARAK YOK EDİLDİ

Anadolu’nun Newyork’u sayılan Torosdağlarındaki tarihi Haçin şehrinin 1920 yılında yaşanan ve 7 ay süren Türk-Ermeni savaşından sonra hiçbir olayın hatırlanmaması için yakılarak yok edilmesinin sebepleri açıklayan gizli belgelere aradan geçen 90 yıl sonra ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Elde ettiğim bilgileri en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşarak şaşırtıcı olayların perde arkasını aydınlatacağım.

Hiç yorum yok: