4 Haziran 2011 Cumartesi

YEŞİLOBA ŞEHİTLİĞİ AYAĞA KALKIYOR

   -Tarihçi Cezmi YURTSEVER, 2007 yılı haziran ayı içinde ekspres gazetesinde Yeşiloba şehitliğinin perişan durumunu açıklayan yazısı yayınlandı.
    -Adana Valisi İlhan Atış, Ekspres gazetesinde yayınlanan yazıya ilgi gösterdi. Yeşiloba şehitliğini tarihçi Yurtsever ve muhtar Ata bey ile İl Kültür Müdürü Osman Arık ile birlikte  gezdi.
    -Vali Atış, şehitliğin ene kısa zamanda özelliği ve önemine yakışır şekilde onarılacağı sözünü verdi.
    -Vali’nin destekleri ile İl Kültür Müdürü Osman Arık ve çok sayıda bilim adamı uzman tartışarak şehitliği canlandırma projesine destek verdi.
    -Ve Yeşiloba Şehitliği binasının onarım çalışmaları sonuçlanma aşamasına geldi.
    -Vali İlhan Atış’a şehitlik projesine gösterdiği ilgiden dolayı teşekkürler.

    Takvimler 26 Ekim 2010 Pazartesi gününü gösterdiğinde  Adana şehrinin batısında ve de Tarsus yolu kıyısında bulunan Yeşiloba Şehitliğine uğradım.  Yeşiloba şehitliğinin bulunduğu yeri gösteren yol kıyısında bir levha olmadığı için bulmakta da zorlandım. Şehitliğin bulunduğu yere vardığımda hummalı bir çalışmanın olduğunu gördüm. Bildiğim şehitlik binasının bulunduğu yerde önemli değişiklikler olmuş. Olayların yaşandığı tarihi binanın üzerine sanki cam’dan bir çadır çekilmiş. Giriş kapısının sağ köşesinde idare binası, yürüyüş yolları ve doğu kısmında da kütüphane bölümü eklenmiş.
Şehitlik binasını gezerken saçları ağarmış bir hemşerimizi gördüm ve yanına yaklaştım.
-Merhabalar, adınız nedir?
-“Ben, Hasan Bahar, 1951 doğumluyum ve burada doğdum. Ömrüm burada geçti. Şehitliğin yanında evimiz var.”.
-Hasan bey, burada yaşanan olayları anlatır mısın! Duyduğun olaylar hakkında da bilgi verebilirsin.
-“  Burada Ermeni Kahyaoğlu’nun çiftlik binası vardı. Az ilerde  (güneydoğu tarafında) Adana-Tarsus yolu vardı. İnsanlar oradan giderdi. Olaylar esnasında o yoldan gidenleri Ermeni silahlılar buraya (çiftliğe) gelin demişler. İçeri girenleri öğleden sonra öldürmüşler. Yaralıların arasından bir gelin kurtulmuş. Gerdan köyünden olurdu. Yaşlanınca ona sormuşlar: -Niye ağlıyorsun? Diye…”-ben ölmezdim amma benim yaram büyük” demiş. Başına gelenleri söyleyememiş, susmuş. Senin anlayacağın onu kirletmişler.
    Ölenleri Küçükdikili  köyüne taşımak için 14 camız arabası gelmiş. Onları taşımışlar ve Küçükdikili köyünde toprağa vermişler”…

    Hasan bey ile birlikte şehitlik binasının çevresini dolaştım.  Yeşiloba şehitliğinin bulunduğu yerin şekli tamamen değişmiş bir halde idi. Ziyaretçilerin şehitliğe gelmesi halinde tarihi çiftlik binasını onarılmış haliyle görmeleri mümkün olacaktı. O dönem yaşanan olaylar hakkında belge kitap ve görsel fotoğrafların yer alacağı müzesi olacaktı. Bilgilenmek isteyenler için de seminer ve konferans vermek de mümkün olacaktı.

    ADANA VALİSİNE TEŞEKKÜRLER

    Yeşiloba şehitliğini canlandırma çalışmalarını il Kültür Müdürü sayın Osman Arık koordine ediyordu. Ama Şehitlik projesine en büyük desteği de Adana Valisi sayın İlhan Atış veriyordu. Yeşiloba şehitliği hakkındaki çalışmaları görünce Sayın Vali’ye ve katkıda bulunan herkese teşekkür etmek gerekiyor.
    2007 yılı içinde sıcak bir yaz günü (Haziran ayı olmalıdır) Ekspres gazetesinde Yeşiloba şehitliğinin perişan durumu hakkında bir yazı yazmış ve acı gerçekleri görmesi için Adana valisi İlhan Atış’ı da olay yerine gitmesini istemiştim. Sayın vali bu isteğe ilgi gösterdi. Ve aynı gün ikindi üzeri Yeşiloba şehitliğinde buluştuk. Kendilerine şehitliğin tarihi binasının çatlayan duvarlarını, etrafa yayılan  içki şişelerini göstermiş. Ve Şehitliği mezbelelik olmaktan kurtarmak gerektiğini söylemiştim. Hiç unutmam o gezi esnasında Sayın vali “Şehitliğe sahip çıkacağız. Ve bu topraklar için kanlarını döken kahramanların şanına yakışır bir yer olacak burası” demişti. O gezi esnasında İl Kültür Müdürü sayın Osman arık da vardı.  Aradan geçen zaman içinde sayın Arık, Valinin desteklerini alarak komisyonlar kurdu. Şehitliğin yeniden düzenlenmesi konusunda bilim adamlarının görüşlerine başvurdu. Ve  tartışmalar, farklı görüşler, tarihi gerçekler de göz önüne alınarak şehitliği onarım projesi hazırlandı. Hatırladığım kadarı ile İl Özel İdaresi ve Kültür bakanlığının da destekleri  ile 600  milyon TL  civarında bir kaynak bulunarak şehitliğin onarım işleri ihale edildi. Yapım çalışmaları hızlandırıldı.  Yakın zamanda Yeşiloba şehitliğinin açılış töreni yapılarak kamuoyunun en son haliyle görmesi ilgili olanların da gezmesi sağlanacak.
Yeşiloba şehitliğin bu haliyle canlandırılması çalışmalarının sonuçlandırılmış olması oldukça önemli. Çünkü Osmanlının çöküşü ile birlikte Fransızların Adanayı işgalleri esnasında yaşanan katliamların en kanlı olanı Yeşiloba’da yaşanmıştı. 11 Haziran 1920 günü  Adana şehir merkezinde Türklerin evleri saldırıya uğramış, yangınlar çıkmıştı. O gün can güvenliği olmayan aileler Adanayı terk ediyorlardı.  At arabası ile atlı veya yaya olarak Adanayı terk ederek yakın köylere gidenlerin önleri Yeşiloba yakınlarında çevrilmiş ve Kahyaoğlu ailesine ait tarihi binanın içinde sayıları 100’ü aşan kadın çocuk ve yaşlı insan feci halde katl edilmişti.  Tarihi çiftlik  binasındaki yangının hatırası olan üzerini sis karaları kaplamış duvar ve pencereler olayların yaşandığı günü hatırlatıyordu.
    Aradan geçen 90 yıl sonra 2010 yılı içinde Yeşiloba çiftlik binasının  canlandırılması çalışmalarına verdiği destekten dolayı sayın Vali İlhan Atış ve bu işte emeği geçenlere sonsuz saygı ve teşekkürler…

Hiç yorum yok: