4 Haziran 2011 Cumartesi

KOZANLI NALBANDİANLAR İNTİKAM MI ALIYOR !

-Ermenistan Dışişleri Bakanlığı görevine Sovyetlerin yetiştirdiği deneyimli politikacı Edward Nalbandian getirildi. Ve geçtiğimiz 24 Nisan’da Erivan’da Türk bayrağı yakıldı, ayaklar altında tepelendi.
-Nalbandian ailesi 19.yy ortalarında Kafkasya’dan Akdeniz’e kadar uzanan Büyük Ermenistan kurulması pqrojesini ortaya atan ütopyayı/hayali canlandırmıştı.
-Çukurova’da Kozan-İmamoğlu arasında Mikayil Nalbandian adındaki Ermeni sarraf çiftlik arazisi satın alarak Kilikya-ermenistanı kurdulması çalışmasına öncülük etmişti.
-Tarihten ders almayanların eylemleri karşısında –“Nereye kadar!” sorusuna cevap aranıyor.
Yaşanan tarih insanlara ders verir. Anlayanlar için tarih bilgi ve tecrübenin de kaynağıdır.  Ama tarihi konular anlaşılmazsa özellikle de kin ve intikam duygularının yeşertilmesi için tarihi konular canlandırılmaya çalışılırsa sonuçlar beklenmedik şekilde büyük felaketlere ve acılara yol açar.
Söz konusu olan Nalbandian soy adı taşıyan ailenin Osmanlı’nın son döneminde ve günümüz Türkiyesinde “Baş belası” olarak karşımıza çıktığıdır.  Mikayel Nalbanian, 19.yy ortalarında Rusya’da yetişen ekonomist ve filozof bir Ermeni idi. Ermenileri yol gösteriyordu: Kafkaslar’dan akdeniz’e kadar uzanan geniş bir alanda Büyük Ermenistan kurulmasının gerekliliğine işaret etmişti. O’nun düşünceleri doğrultusunda 1860’lı yılarlın başlarında Osmanlı Tapulama kanunların çıkması ile birlikte  İstanbul’dan Adana’ya gelen zengin Ermeni sarraf Mikayel Nalbandian, parasını bozdurmuş ve İmamoglu-Kozan arasında arazi satın almıştı. Bu gelişmeden sonra Adana’daki zengin Ermeniler de toprak satın alımını hızlandırmışlardı.  Çukurova’yı Ermenistan yapma düşüncesinin farkına varan zamanın Adana Valisi Abidin Paşa ve Padişah Abdülhamit, yabancıların toprak satın almalarının önüne sed çekmek için Mercimek-Anavarza devlet çiftliğini kurma projesini sonuçlandırdı.
Anavarza dağının eteklerinden Misis-Karataş ve Yumurtalık’a kadar uzanan geniş arazide 1.1 milyon dönüm arazi Osmanlı Ordusu’na tahsisle devlet arazisi olarak kabul edildi. Abdülhamit’in 1909 yılında tahttan indirilmesinden sonra Mercimek Çiftliği alınan borçlar karşılığı 75 yıl süreyle Fransız şirketlere rehin-ipotek olarak verildi.  Fransa’nın 1918 yılı Aralım ayında başlayan Kilikyayı kontrol (veya işgal) projesinin arkasında Mercimek çiftlik arazisini üretim merkezi yapmak…Çukurova7nın verimli topraklarında sömürge düzeni kurmaktı. Fransız işgal yıllarında 1920 yılı içinde Adana Vali konağında çık kısa süreli olarak Ermeni Kilikya Mezepotomya Cumhuriyeti kuruldu.  Fransız kumandan Albay Bremodnd Ermenilerin bu girişimini önledi.  Nalbanian ailesi Fransızların Adanayı işgallerinde düşmanlı işbirliği yaparak tarihi amaçlarına varma çalışmalarında ön saflarda yer almıştı.
EDWARD NALBANDİAN SAHNEYE ÇIKIYOR
Sovyetler Birliği vatandaşı olarak 1956 yılında doğan Edward Nalbandian, Moskova Siyasal Bilimler Akademisinde yüksek öğrenimini tamamladı ve arkasından da doktorasını yaptı (1978-1988).  Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığında görev aldı. Lübnan ve Mısır ile siyasi ilişkilerin geliştirilme için çalıştı. Ama Nalbandian’ın asıl görevi 1999 yılında Ermenistan’ın Paris Büyükelçisi olmasıyla önemli bir durum ortaya çıkardı.  Fransız Parlamentosu 2001 yılında Ermeni Soykırımı kararını kabul etti. Ve arkasından da yine Fransa Parlamentosu Soykırımı inkar edenlere ceza verilmesi yasasını kabul etti. Fransa’nın yönlendirdiği Ermeni Soykırım tezleri kısa sürede Avrupa Birliği ve dünyada çok sayıda ülke tarafından kabul edilmesiyle sonuçlandı. Türkiye gelişmeler karşısında siyasi sıkıntılar yaşadı. Ermenistan’ın Azerbaycan’a bağlı Karabağ topraklarını işgal etmesi de sıkıntının farklı bir yönü idi.
    Ermenistan’da seçimler yapıldı. Serj Sarkisyah Cumhurbaşkkanı seçildi. Yeni kurulan Ermenistan Hükümetinde Edward Nalbandian Dışişleri Bakanlığı görevine atandı. Bilindiği gibi 24 Nisan 2008 tarihinde de  Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Soykırım anıtına yürüyüş yapılarak Türk bayrağı ayaklar altında çiğnendi. Militan ermeni gençler tarafından da bayrağımız yakıldı. Bütün bu eylemler Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandian’ın gözleri önünde gerçekleştirildi. Basına yansıyan fotoğraflar Türk düşmanlığı eylem ve kışkırtmasının açıkca yapıldığının belgeleri idi.
Bu gelişmeler karşısında Ermeniler ne yapmak istiyor sorusu akla geliyor! Görünen köy klavuz istemez misali  Ermenistan Kafkaslarda arkasını Rusya Federasyonuna vererek işgalci ve Türkiyeye kafa tutan horozlanma politikasını açıkca sürdürüyor. Mikayil Nalbandian’ın yönlendirdiği Ermenistan Dış politikası bir yandan Rusya ile diğer yandan da ABD ve Fransa’da etkin olan ermeni Diasporası ile işbirliği yaparak Türkiyeye karşı düşmanca politikasını son hızla sürdürüyor. Bu gelişmelere bakarak –“Nereye kadar? Sorusu akla geliyor.

Hiç yorum yok: