4 Haziran 2011 Cumartesi

GÜLER SABANCI'NIN ÜNİVERSİTESİNDE ERMENİLERİN ADANA KONFERANSI

HALİL BERKTAY’IN PLANLAMASI 
    Sabancı Üniversitesindeki toplantının ana destekçisi ise aynı okulda öğretim üyeliği yapan Halil Berktay’dır.  Öncelikle Halil Berktay’ın biyografisi hakkında Wikipedi internet ansiklopedisinde yazılanlar:
    “ Halil Berktay (d. 27 Ağustos 1947, İzmir), Türk tarihçisidir.Liseyi Robert Kolej'de okuduktan sonra, ekonomi alanında lisans ve lisansüstü eğitimini 1968'de Yale Üniversitesi'nde tamamladı. 1990 yılına kadar "Maocu" bir sol çizgiyi savunan Aydınlık hareketinin içinde yer aldı. Ekonomiden sonra sonra yöneldiği tarih alanındaki doktorasını Birmingham Üniversitesi'nden 1991 yılında aldı.1969-71 ve 1977-83 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Tarihi ve İktisadi Doktrinler kürsüsünde, 1991-93 yılları arasında ODTÜ ve 1993-98 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümlerinde öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca yurtdışında, Birmingham Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü müdür yardımcılığında bulundu. 1989-93 yılları arasında Ana Britannica Ansiklopedisi tarih danışmanlığı yaptı. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı kurucu üyelerindendir.
Halen Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde öğretim görevlisidir.
   Halil Berktay, İstanbul Boğaziçi Üniversitesinde okuyan daha sonra ABD’nin Yale Üniversitesinde Sosyoloji üzerine uzmanlaşan bir bilim adamı olarak görülüyor. Asıl mesleği ise tarihçilik değil. ABD’de iken Ermeni Zoryan Enstitüsü ve diğer Ermeni bilim adamlarının görüşlerinden etkilenerek “1915 Olaylarını Ermenilere karşı yapılan Soykırım olarak” gördü. Ve Türkiye’de  Bilgi, Boğaziçi, Sabancı Üniversitelerinin ortaklaşa düzenlediği Ermeni Konferansının yöneticileri arasında idi. Bahse geçen Ermeni Konferansında 1915 Olaylarının Soykırım olduğu görüşleri seslendirildi.
     GÜLER SABANCI’NİN DESTEĞİ
Sayın Güler Sabancı, günümüz Türkiyesinde Adana kaynaklı Sabancı ailesinin yönetiminde bulunan Türkiye’nin ikinci büyük özel sektör ekonomik kuruluşudur. 2004 yılında Sakıp sabancı’nın ölümünden sonra da Holding başkanlığına Güler Sabancı geçmiştir. Güler Sabancı hakkındaki kısa biyografik yazı ise aşağıdadır:
Güler Sabancı (d. 1955), Yüksel ve İhsan Sabancı çiftinin ilk çocuğu olarak 1955 de İstanbul da doğmuştur. Sakıp Sabancı'nın yeğeni ve Sabancı Aile Şirketinin üçüncü nesil üyesidir.Türkiye'nin ikinci büyük şirketler grubu olan Sabancı Holding'in  Yönetim Kurulu Başkanıdır.Ortaöğretimini Ted Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra yüksek tahsilini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde 1978' de tamamlamıştır. Güler Sabancı, profesyonel yöneticilik hayatına ailenin lastik fabrikası olan Lassa Kocaeli'nde başlamıştır. Daha sonra KordSA'nın genel müdürlüğünde 14 yıl görev yaptıktan sonra Holding Yönetimine Murahhas Üye sıfatı ile dahil olmuştur. Amcası Sakıp Sabancı'nın 2004'de vefatından sonra amcaları Şevket Sabancı ve Erol Sabancı'nın holdingi 'üçüncü kuşağa devretme' kararıyla Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gelmiştir.
Kuruluşundan itibaren üst düzeyde sorumluluklar aldığı Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Güler Sabancı, 2004 yılında Financial Times tarafından "Avrupa'nın en güçlü 30 Kadını" arasında gösterilmiştir.
     ADANALILARIN TARİHİ ONURU AYAKLAR ALTINA ALINIRKEN
    Kasım 2009 başlarında Sabancı Üniversitesinde düzenlenecek olan 1909 Adana Olayları konferansı Ermenilerin en fanatik siyasi örgütü olan Taşnakların bir uzantısını GOMİDAS ENSTİTÜSÜ  tarafından gerçekleştirilecektir. Gomidas’ın başkanı Ara SARAFİAN, 2006 yılında Osmanlı Arşivinde de araştırma yapmak üzere izin isteyen özellikle 1915 ve sonrasında Ermeni taşınmaz mallarının listesi ve kimlere geçtiği hakkında belgeleri görmek isteyen bir girişimde bulunmuştu. Sarafian’ın amacı ise Ermeni gayrımenkullerinden dolayı Türkiye’nin ödeyeceği tazminat miktarını tespit etmekti. .
    Ama asıl düşündürücü olanı ise: Uluslar arası Ermeni diaspora kuruluşları ve bunların öncüsü olan GOMİDAS neden 1909 Adana olaylarını gündeme getiriyor? Sorusuna cevap aramaktır. Sabancı Üniversitesindeki Adana 1909 Konferansında olayların mağduru Ermenilerin açıklamaları ile aynı olayı yansıtan Adana’daki Misyoner okulu öğretmenlerinin çektiği savaş fotoğraflarına yer verilecek. Ama en düşündürücü olanı ise Adana şehir merkezinde Tepebağ’daki ara sokak üzerindeki cami yanında “Saldırgan Türklerin Ermeni ve Hristiyanları boğazlıyarak öldürmeleri” konulu elle çizilmiş bir tabloda anlatılmak istenenleri seslendirmektir. Özetle “1909 adana olayları ile Türkler Ermenilere toplu katliam yaptı” görüşlerini gündeme getirmektir.

Adana şehir merkezinde Türkler, Ermenileri kesiyor tablosu
   Burada kamuoyu huzurunda sayın Güler SABANCI’ya sesleniyorum: Adana kökenli bir aileden gelen ve ekonomi imparatoru olan bir kuruluşun da başkanı olma durumunuzla 1909 Adana olaylarından dolayı Türkleri katil gösteren bir toplantıya tek taraflı olarak Üniversitenizde izin veriyorsunuz. Sizler hangi ülkenin yurttaşısınız. Sizin için Adana halkının kuvayı milliye saflarında ölümü giöze alarak vatan mücadelesi yapmalarının bir anlamı ve önemi yok mudur! Eğer böyle düşünüyor ve engin hoşgörü anlayışınız gereği 1909 Adana olaylarının Ermenilerin düşündüğü gibi olabileceğini kabulleniyorsanız Türk milletinin tokatının suratınızda patlamasına da hazır olmalısınız.

Hiç yorum yok: