4 Haziran 2011 Cumartesi

ERBAKAN’IN ATALARI SAİMBEYLİLİ

Yakın dönemin ünlü politikacısı Necmeddin Erbakan’ın dedeleri Osmanlı yönetimi tarafından 1865 yılında Saimbeyli’nin TÜLÜ köyünden İstanbul’a sürgün edilmişti.
-İstanbul’da Padişahın yakın desteğini alan Erbakan’ın dedesinin şöhreti de NAZIRZADE idi.
-Erbakan’ın babası Nazırzade şöhret ismini 1934 yılında 2Erbakan” olarak değiştirdi.
-Necmeddin Erbakan’ın kökenleri hakkındaki bilgileri 1990 yılında Saimbeylili Mehmet Baykal verdi.
                                                      ERBAKAN
                                         HAÇİN'DEKİ KALEKİLİSE

    Mehmet Baykal, tarihi  şehri orta yerinde yükseliveren bir tepe üzerindeki  Kalekilise yakınında   dalgın gözlerle bakarak “ Erbakan’ın ailesi de Haçinli’dir.  Haçin’in Tülü köyünden. Dedesi Nazir Efendi Kozanoğulları hükümetinin maliye işlerine bakardı. Un değirmenlerinin ve vergi gelirlerini tutardı Nazir Efendi.   Osmanlı Kozanoğullarını  sürgüne gönderdi 1865 yılında. Beraberinde Nazir Efendi de İstanbul’a sürgüne gitmişti İstanbul’a. Padişah Nazir Efendi’nin çocuklarının okumasına yardımcı olmuş. Erbakan’ın babası Sabri Bey, hukuk tahsili yapmış. Bir ara Haçin’e de geldi.  Görev yaptı. Savaş çıkmadan önce de buradan ayrılmıştı.  Nazirzade ailesinden Haçin savaşlarında şehit olanlar vardır” dedi.  Nazirzade ailesinden  Haçin savaşlarında hayatlarını kaybedenlerin  isimleri tespit edilenler :  Mahkeme Başkatibi Nazir Bey, eşi Nazmiye, oğlu Mevlüt,kayınvalidesi Hatice,kayınbiraderi Tahsin, Tahsin’in eşi Ayşe .

     Sayın Necmeddin Erbakan’ın Biyografisini araştırınca Nazırzade Sabri Bey’in oğlu olduğu ve Sinop’ta doğduğu hakkında bilgiler vardı.  Nazirzadeler ailesi Cumhuriyetin ilanı ve soy ismi kanunun çıkmasından sonra “Özbakan, Erbakan soy isimleri aldılar”.
      Necmeddin Erbakan’ın  kaynak gösterilerek  elde edilen ve  intenet ortamında da yayınlanan soy açıklamalarına göre :  “Necmeddin Erbakan Kozanoğulları soyundandır. 1800’lü yıların son döneminde Adana’nın Kozan ve Saimbeyli bölgelerinde asırlarca hüküm süren Kozanoğulları beyliğinden gelip İstanbul’a yerleşen ve Sultan Abdülhamit’e yakınlığı ile bilinen Hüseyin Bey’in torunudur. Dolayısıyla Necmeddin Erbakan, Türkiye’nin “Saraylılar” diye adlandırılan bir aileden geliyor. Baba tarafı 19.yüzyıl sonlarında Adana’nın Kozan ve Saimbeyli bölgelerinde hüküm süren Kozanoğullarından. Dedesi Kozanoğlu Hüseyin Bey,II. Abdülhamit döneminde saraya yakınlığı ile tanınan bir zattır. İşte Erbakan bu zatın oğlu Mehmet Sabri Bey’in oğludur”.
    Tarih araştırmacısı Mustafa Onar, Saimbeyli’nin Tülü köyünden olan Nazir Efendi’nin oğlu Hüseyin’in odunculuk yaptığını ve  Nazir, Yusuf Ziya, Mehmet Sabri adında üç oğlu olduğu hakkında bilgiler vererek kamu oyunda dilendirilen Erbakan ailesinin Kozanoğulları derebeylik yönetiminin maliye işler bakanı olması görüşlerine karşı çıkar. (3).   Erbakan’ın amcası Yusuf Ziya bey  tıp eğitimi almış ve doktor olmuştur. 1930’lu yılarda Adana devlet hastanesinde operatör olarak da çalmışmış, siyasetle de ilgilenmiş birisi olarak biliniyordu. Kardeş Nazir ve yakınları da ise Haçin savaşlarında şehit düşmüştür.  Diğer kardeş Mehmet Sabri de hukukçu olarak memleketin diğer yerlerinde çalışmıştır.  Adı geçen Mehmet Sabri  Cumhuriyet tarihimizin yakın dönem renkli siyasetçilerinden Necmeddin Erbakan’ın da babasıdır. Osmanlının son döneminde Haçin şehrinin bir dağ köyünden olan ve Nazirzadeler adını alan ailenin çocuklarının hukuk ve tıp alanında yüksek tahsil yaparak devlet  görevi almaları  zaman içinde Türkiye’nin siyasetinde yönlendirici olmalarını da sağlayan gelişmelere yol açmıştır.  Sayın Erbakan da konuşmalarında “Kozanoğulları ailesinden geldiği” hakkında açıklamalar yaparak yöre tarihi ile olan bağlantılarını kabul eder.

Hiç yorum yok: