4 Haziran 2011 Cumartesi

SAİMBEYLİ’DEN GELEN DOSYA


     -Adana Valiliği ile işbirliği yaparak 1990 yılında  bir zamanların “Haçin” olarak bilinen SAİMBEYLİ ilçesinde yaşanan olayları araştırma, belgelendirme ve tanıklarla görüşme çalışmalarını  çalışmasını yaptım.
      -Saimbeyli’de savaş günlerini yaşayan Mehmet Baykal ile buluşarak tarihi yerleri gezdik.
     -Osmanlı’nı son zamanlarında Haçin şehrinde 20 bini üzerinde insanın yaşadığı bilgisine ulaştım.
     -Ve Haçin’de Fransız işgal günlerinde  yaşanmış kanlı olayların yansımalara her yerde görülüyordu.

     Ekim 1989... Adana'ya, Erzurum'dan Vali olarak yeni tayin edilen Recep Birsin özen, vilâyetin "tarih ve kültürünü" aydınlatmak için sürekli komisyon toplantıları yapıyor... Böylesi toplantılardan birinin konusu da "Çukurova'daki Ermeni katliâmlarının belgelendirilmesi"...

Vali'nin isteği üzerine "Türk Tarih ve Kültürünü Belgelendirme" adı al­tında hazırlanan formlar, resmî kanallardan bütün ilçelere gönderildi. O sırada Adana'nın 17 ilçesi vardı. Kasım sonlarına doğru ilçelerden gelen "cevabî dos­yalar" içinde en kabarık olanı Saimbeyli ilçesine ait idi.
Saimbeyli dosyasının baş kısmında Mehmet Baykal isimli bir vatandaşın, daktilo edilmiş 12 sahifelik "savaş hatıralarını" içine alan bölümü dikkati çeki­yor idi.(1)

Saimbeyli'nin Cumhuriyet'ten önceki ismi HAÇİN idi. Haçin'de de Kur­tuluş Savaşı esnasında (1920 yılında) kanlı olayların yaşandığı ilçeden gelen "tarihi belgelendirme" dosyasından anlaşılıyordu.
Saimbeyli'den gelen kabarık dosyada açıklanan görüşlerin doğruluğunu tesbit etmek üzere "Araştırma ekibimiz" 31 Ocak 1990 tarihinde Adana'dan yo­la çıktı.(2)

Elde bulunan Saimbeyli dosyasından Mehmet Baykal'ın savaş günlerinde Müslümanlar'ın karşılaştıkları işkence ve zulümleri açıklayan "esir vaziyette tuttukları Türkler'i önce çeşitli işkencelerle öldürmeye başlamışlar. Bando ça­larak vücudu budamak, çarmıha gererek diri diri yüzmek, kızdırılmış demirler­le dağlamak, tellerle boğmak, demir tırmıkla bütün vücudun etlerini taramak, körpe çocukları büyük kazanlarda kaynatarak kuzu eti diye annelerine yedir­mek, bazı erkekleri iyice dövüp işkence yaptıktan sonra KALEKİLİSESİ'nin yüksek burcundan sallayarak aşağı atıp pestil gibi ezmek suretiyle yapılan ölümler şeklinde verilen bilgiler, ilk anda insanın tüylerini ürperten dehşet dolu anların ifadeleri idi.

Acaba Mehmet Baykal'ın verdiği bilgiler doğru olabilir miydi? Kafamızda bir sürü soru işareti olduğu halde kış ortasında Saimbeyli yolunu tuttuk.

b - Şehitler anıtı önünde...

Adana'dan Saimbeyli'ye gitmek saatler aldı. Kozan'dan kuzeye doğru Toros dağları'na tırmanan arabamız, kıvrımlı, keskin virajlı derin vadiler ve uçu­rumların bol olduğu yerlerden geçerek Saimbeyli'ye ulaştı. Saimbeyli, dağlar arasında sıkışıp kalmış, Adana - Kayseri yolunun Toros dağlarında rahatlıkla kontrol altına alınabileceği bir yerde bulunuyordu.

Saimbeyli'de tarih araştırmalarını sürdürdüğümüz kış ortasında tabiat manzaraları insanı büyülüyordu. Mis gibi kokan çam ormanları, şırıl şırıl akan dereler, tertemiz havası ile insanın tabiat sevgisini artırıyordu.

30 Ocak (1990) günü öğleden sonra araştırma ekibimiz Saimbeyli'ye ulaş­tı. Bizleri kasabanın Kaymakamı, Belediye Başkanı, Mücahit Gaziler Cemiyeti'nden ve olayların görgü tanığı Mehmet Baykal, Kaytancılar'dan yaşlı şahıslar karşıladılar. Aynı gün güneş batmadan -Haçin (Saimbeyli) soykırımının yaşandığı- tarihi yerlerin tespiti, belgesel film ve fotoğraf çekme çalışmalarımızı sürdürdük.

Öncelikle Feke karayolundan Saimbeyli'ye girişte sol taraftaki tepelik yer­de bulunan Şehitlik'te çalışmalarımız oldu. Şehitlik, küçük bir tepe üzerindeki düz yerde, beş basamaklı, sade görünümlü bir abidenin bulunduğu alanda idi.
Şehitlik abidesi önünde olayların görgü tanığı Mehmet Baykal'a sorduk: "-Bize hayatınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?". Mehmet Baykal'ın ceva­bı: "-1318 (miladi - 1902) yılında Saimbeyli'de doğdum. Babam, Mollaibrahimzâdeler'den Süleyman'dır. Altı sınıflı Rüştiye'yi (Ortaokul) bitirdikten sonra -babamı kaybetmem üzerine- 1923 - 1928 yılları arasında da öğretmenlik yap­tım. Haçin (Saimbeyli) savaşlarına katıldım. Harbin başından sonuna kadar fiili olarak her cephede düşmanla savaştım. Olayları, faciaları gözlerimle gördüm".

Mehmet Baykal, 1990 yılı itibariyle 88 yaşının içinde bulunuyordu. Kır­laşmış sakalları, hüzünlü bakışları ile "savaş alanlarını anlatmanın heyecanı ve telaşı içinde" idi.
Mehmet Baykal'a yine sorduk: "Bu abide ne zaman yaptırıldı. Burada kaç kişinin naaşı bulunmaktadır?"

-"Şehitlik abidesini Süleyman Baytok yaptırdı, 1950'li yıllarda. Kalekilise'nin oradaki Mağaralarda bulunan yedi Müslüman'ın cenazesi vardır.

-"Saimbeyli'de şehit düşenlerin hepsi bu kadar mı?... Diğerlerine ne oldu?"...
-Harpte çok Müslüman öldürüldü. Muharebeden sağ çıkan olmadı. Erme­niler ellerinde tuttukları bütün Müslümanları öldürdüler. Sayacak olursak 450-500'ü bulur.

Mehmet Baykal'dan, kendisinin de yaşadığı eski Haçin'i (Saimbeyli) an­latmasını istedik. Nüfusunu... Türkler'le Ermeniler'in ilişkilerini...

-"Bu ilçe (Haçin), Osmanlı zamanında Adana ilinin birinci sınıf ilçesi idi. İki nahiyesi ve sekseni aşan köye sahipti. Şehir içinde biri İslâm (Türk), yedisi Ermeni olmak üzere sekiz mahallesi vardı. Nahiyeleri bugün Feke ilçesi sınırla­rı içinde kalan Tapan, diğeri ise Tufanbeyli ismiyle bilinen Mağra idi.

Haçin çevresindeki köylerde nüfus yoğunluğu Türkler'de idi. Kasaba (şe­hir) içinde de İslâm mahallesinde 120 hane, memurlar da 30 hane kadardı. Türkler'in tam teşkilâtlı bir ilkokulu, bir camisi vardı. Harp esnasında Ermeni­ler ikisini de yaktılar.

Ermeni mahallelerinin isimleri ise;
1-Topçu...,
2-Kalender...,
3-Kırım...,
4-Tılısım...,
5-Mankır...,
6-Protestan...,
7-Katolik idi.

Ermeni mahalleleri kendi arasında bölümlere (küçük mahallelere) ayrılıyordu... Eğer bu bölümleri de bi­rer mahalle kabul edersek 15 mahalleyi bulurdu.

Ermeniler'in altı kiliseleri, dört okulları ve bir de manastırları ile yapımı­nı üç yılda tamamladıkları yedi katlı muazzam "Marhasahâne" binaları vardı. Şar köyünün tamamı, Rumlu'nun da yarısı Ermeni idi. Kasabanın Ermeni nü­fusu kayıtlı ve kayıtsız tahminen 25.000'den aşağı değildi(4)
Mehmet Baykal'ın 1990 yılı Ocak ayında Saimbeyli'deki araştırmalarımız esnasında bize Osmanlılar'ın son zamanındaki Haçin kasabasının sosyal-ekonomik durumu hakkında verdiği bilgilerin doğru olduğu ortaya çıkıyordu.

Hiç yorum yok: