4 Haziran 2011 Cumartesi

HARİTALAR "ERMENİ SOYKIRIMINI YALANLIYOR"

Osmanlı Arşivi haritalar koleksiyonunda Ermeni soykırımını savunanların görüşlerinin yalan olduğunu ortaya çıkaran Ermenice, Fransızca ve Osmanlıca nüfus sayım sonuçları ve göç haritaları bulundu.  
       1980’Lİ YILARIN BAŞLARINDA Osmanlı Arşivinde yaptığım araştırmalar esnasında  Tarihi haritalar bölümünde bulunan belgeleri de inceleme ve kopyalarını alma imkanım olmuştu.  Belgeler içinde 149 numarada kayıtlı bulunan Ermenice haritada yer alan bilgiler   1915 yılında 1.5 milyon Ermeni’nin soykırımına uğradığı görüşünü savunanlara cevap niteliğinde önem taşıyan bilgiler veriyordu.  Ermeni asıllı bir vatandaşın yardımıyla adı geçen Ermenice haritada yer alan yazıları çözümlemeyi başardım. Haritanın  Osmanlı’ya bağlı Ortadoğu ve Kafkasları içine alıyordu. Ve alt kısmındaki kutular içinde de Osmanlı ve dünyadaki Ermenilerin sayıları hakkında  bilgiler veriyordu.  Ermenice harita 1832,1861,1878, 1896 yıllarında gerçekleştirilen Osmanlı nüfus sayımları esas alınarak elde edilmişti. Ve Ermeni memurlar vasıtası ile İtalyan’ın Saint Lazary Manastırına ulaştırılmış ve yayınlanmıştı.  Osmanlı Ermenilerinin sayısı 1.2 milyon olarak gösteriliyordu. Haritanın Ermenice olması ve bizzat bir Ermeni bilim kuruluşu olan  Saint Lazary manastırındaki Mekhitarist Hristiyan mezhebi bilim adamlarının onayından geçerek yayınlanmış olması önemli idi. Çünkü, 1915 olayları sonrası Osmanlı Ermenilerinin toplam sayısını 2.5 milyon olarak gösteren ve bu sayının 1.5 milyonunun da soykırıma uğramış olduğu iddia edenlerin görüşlerinin tarihi gerçekleri yansıtmadığını ortaya koyması bakımından önemli idi.     TÜRK YURTTAŞLARININ TOPLU GÖÇ HARİTASI DA BULUNDU   
 Osmanlı Arşivinde yer alan ve 1916 yılı içinde çizilen 234 numarada kayıtlı Aşiretler ve Muhacirler Umum Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu harita üzerinde Rus işgal alanı içinde kalan yüzbinlerce Türk yurttaşı Müslümanın bulunduğu toprakları terk ederek kendileri için daha güvenlikli olan Anadolu içlerine göç ettikleri anlaşılıyor. Rus işgal güçleri 1916 yılı Şubat ayı içinde Giresun-Sivas’ın doğusu, Muş ve Bitlis’in önemli bir kısmı ile Van vilayetini içine alan bölgeyi işgal etmişlerdi. Rus ordusuna destek vermek amacıyla da sayıları 30 bini bulan General Antranik kumandasındaki Ermeni silahlı komitacılar vardı. Bunlar bölgedeki yerli Türk yurttaşlarına saldırılar yapıyor toplu katliamlarda bulunuyordu.  Rus işgal sahasından 1915 ve 1916 yılları içinde 1 milyon civarında Türk yurttaşı göç ederek Anadolu içlerine göç etmişti. Özetle 1915 olayları sadece Ermenilerin “Tehcir” kapsamında   Fırat nehri kıyısındaki Deyrizor ve Halep civarına göç ve yerleşimi ile sürmemiş, aynı anda Rus işgal alanında kalan Anadolu topraklarından Türk yurttaşlarının da kitleler halinde göç ettiklerini gösteriyordu. 
  
   HARİTASIFRANSIZCA OLARAK HAZIRLANAN OSMANLI’NIN 1914 YILI ETNİK DAĞILIM
     Osmanlı Arşivinde bulunan 1914 tarihli ve 249 numarada kayıtlı Fransızca olarak hazırlanmış harita ve alt kısmında 41.749 yerleşim biriminde yaşayan Osmanlı’ya bağlı etnik toplulukların sayısını gösteren levhalar  yerleştirilmiş. Bahsi geçen haritanın hazırlanmasında kısa süre Osmanlı Nüfus İdaresinin başında bulunan Ermeni asıllı Mıgırdıç Şinabyan ve Ermeni asıllı komisyon memurları da görev almışlardı. Osmanlı ülkesinde yaşayan Ermenilerin toplam sayısı da  1.283.704 olarak gösterilmişti. 
  “ERMENİLERDEN ÖZÜR DİLİYORUZ” DİLEYENLERİN BİLGİSİNE…
     “Ermenilerden Özür diliyoruz” kampanyasını açarak Ermeni diasporasının görüşleri doğrultusunda “Ermeni soykırımını” savunanların tarihi dahi doğru sorgulamaları, yüzleşmeleri ve gerçekleri bilmeleri için Osmanlı Arşivindeki tarihi haritaları görmelerini öneriyorum. Adı geçen tarihi haritaların görsel kopyaları ve ayrıntılı bilimsel açıklamalarını da  buradan yayınlayarak bütün kamuoyunun bilgisine sunuyorum.

Hiç yorum yok: